VİYANA (AA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 110. yıl dönümü düzenlenen iki farklı etkinlikle anıldı.
Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğinde yapılan ilk program, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Etkinliğe Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Gürsel Dönmez ile Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Eler ve davetliler katıldı.
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un da anıldığı programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajları okuldu.
Etkinlikte konuşan Büyükelçi Dönmez, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin bir imparatorluğun küllerinden doğan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kalp atışlarının duyulduğu tarih olduğunu belirterek, "Çanakkale gerçekten de bir dirilişin, bir yeniden doğuşun müjdecisi, ilelebet payidar kalacak cumhuriyet çınarının tohumlarının kanla sulandığı topraklardır." görüşünü paylaştı.
Dönmez, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Çanakkale'de kazanılan zaferin ulusal onuru ve bilinci canlandırdığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin habercisi olduğunu anlattı.
Dönmez, Türkiye'nin Çanakkale muharebeleri sonrasında, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda saysız şehit verdiğini, ayrıca 1970 ve 80'li yıllarda çok sayıda Türk diplomatının da Ermeni teröristlerce şehit edildiğini hatırlattı.
- İstiklal Şairi anıldı
Bu sene aynı zamanda İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yılının idrak edildiğini kaydeden Dönmez, "Bildiğiniz üzere, İstiklal Marşı'nın kabul edildiği 12 Mart günü aynı zamanda kanunla Mehmet Akif Ersoy'u anma günü ilan edilmiştir. Bu çerçevede ben de müsaadenizle İstiklal Şairimiz Mehmet Akif'i şehitlerimizle beraber anmak istiyorum." şeklinde konuştu.
Dönmez, Mehmet Akif'in şiirlerini okumanın, o günleri yaşamayanlar için şehitliğin manasını ve şehitlere olan borcu idrak bakımından önemli olduğunu, "Bir dava ve mücadele insanı olan Mehmet Akif yaşadığı hayat ve mütevazılığıyla da bizlere örnektir." dedi.
- Galiçya şehitleri unutulmadı
Elçilikte düzenlenen etkinliğin ardından Birinci Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde şehit düşen Türk askerlerinin medfun olduğu Viyana Merkez Mezarlığında da bir anma programı yapıldı.
Şehitlerin ruhuna Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra duaların yapıldığı ikinci etkinliğe Viyana'da yaşayan Türk vatandaşları da katıldı.