Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekti. Türkiye’nin sismik açıdan oldukça aktif bir ülke olduğunu belirten Kurum, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatarak, ülke genelinde büyük yıkımların yaşandığını vurguladı. Kurum, depremle mücadeledeki en önemli çözümün kentsel dönüşüm olduğunu söyledi ve bu kapsamda yapılan çalışmaların önemine değindi.

Deprem Bölgesi Kentsel Dönüşüm2

Depremle Mücadele ve Kentsel Dönüşüm

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve büyük bir kısmının deprem riski taşıyan alanlarda yaşadığını belirten Bakan Murat Kurum, "Depremle mücadele, bir milli güvenlik meselesidir" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin kentsel dönüşüm projeleriyle, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesini hedeflediklerini belirten Kurum, bugüne kadar 15 milyon insanın güvenli konutlara yerleştirildiğini söyledi. Ancak, bu çabaların yeterli olmadığını vurgulayan Kurum, tüm şehirleri afetlere karşı dirençli hale getirmek için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak, Türkiye genelinde 7,5 milyon bağımsız birimin risk altında olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, 2 milyon bağımsız birimin acil olarak dönüştürülmesi gerektiği belirtildi. 2012 yılından bu yana Türkiye genelinde 2 milyon 317 bin konutun dönüşümünün sağlandığını, 238 bin bağımsız birimin dönüşüm işlemlerinin ise devam ettiğini söyledi.

Deprem Bölgesi Kentsel Dönüşüm3-1

İstanbul’daki dönüşüm çalışmaları

Bakan Kurum açıklamalarına deprem bölgesi kentsel dönüşüm çalışmaları ve İstanbul'daki dönüşüme ilişkin bilgi vererek devam etti:

"İstanbul, Türkiye’nin en büyük deprem riskine sahip şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. İstanbul’daki 7,5 milyon yapıdan 1,5 milyonunun risk altında olduğu belirtilirken, 600 bin binanın ise her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Bugüne kadar İstanbul’da Bakanlık desteğiyle 923 bin bağımsız birimin dönüşümünün tamamlandığı, 134 bin bağımsız birimin dönüşüm çalışmalarının ise devam ettiği aktarıldı.

İstanbul’daki dönüşüm çalışmaları kapsamında, ev ve iş yeri dönüştürmek isteyen vatandaşlara 100 bin lira taşınma yardımı, 700 bin lira hibe ve 2 yıl geri ödemesiz 700 bin lira kredi imkânı sunuluyor. Ayrıca, "Yarısı Bizden" kampanyası çerçevesinde büyük alan bazlı dönüşümlerde 700 bin lira hibe desteği sağlanıyor. Şu an İstanbul’da 15 bin ev ve iş yerinin dönüşümü "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında sürüyor."

Boykotun etkisi ne oldu? Boykotun etkisi ne oldu?

Deprem bölgesindeki 11 ilde konut teslimatları

"6 Şubat 2023’teki büyük depremlerin vurduğu 11 ilde, bugüne kadar 201 bin 580 ev, iş yeri ve köy evi teslim edildi. Yıl sonuna kadar 452 bin 983 konut, iş yeri ve köy evinin teslim edilmesi hedefleniyor. Deprem bölgesindeki vatandaşlara destek sağlamak amacıyla, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı aracılığıyla, 750 bin lira hibe ve 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz 750 bin lira kredi imkânı sunuluyor. Ayrıca, "Yerinde Dönüşüm" kapsamında bugüne kadar vatandaşa 24 milyar lira kaynak aktarıldı ve 59 bin bağımsız birimin yerinde dönüşüm işlemleri başlatıldı."

Kaynak: Anadolu Ajansı