İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Timur Soykan’ın sosyal medya paylaşımlarının "kamu barışını bozma niteliği taşıdığını" ve "halkı sokak olaylarına teşvik edebileceğini" ileri sürdü.
CHP’li bazı belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından yaptığı paylaşımlar nedeniyle gözaltına alınan Soykan, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Başsavcılık tarafından hazırlanan tutuklama talebinde, Soykan’ın X hesabından yaptığı "Rejim, toplumu yolsuzluk operasyonlarına ikna etmek gibi bir derdinin kalmadığını ilan ediyor. Halka 'Benim dışımda bir iktidarı seçemezsin. Esirimsin' diyor..." ve "Darbe sürüyor. Halkın iradesi gasbediliyor. Sandığın manası kalmıyor" şeklindeki paylaşımlara atıfta bulunuldu.
Yazıda şunlar kaydedildi:
"Şüphelinin paylaşımlarının Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülmekte olan rüşvet/irtikap vb suçlar bakımından soruşturma ve yargılamaları safahatları değerlendirildiğinde, halkı yanıltıcı mahiyette olduğu hususunda tereddüt bulunmadığı, şüpheli tarafindan kullanılan ifadelerin toplumun genelini ilgilendiren söz ve beyanlar olduğu, bununla birlikte paylaşımın herkes tarafından erişilebilen aleni bir paylaşım ve yürütülmekte olan soruşturma dosyalarına yönelik gerçeğe aykırı bilgi paylaşılmasının kamu barışını bozmaya elverişli olduğu, bu bağlamda somut olayda 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçunun yasal unsurlarının oluştuğu anlaşılmıştır.
Somut olay kapsamında, şüphelinin 'Halk ya bu bu baskıya boyun eğerek rejimin kölesi olacak, daha da yoksullaşacak ya da özgürlüğünü, haklarını, ülkesini savunacak' şeklindeki paylaşımı ile vatandaşları yasa dışı şekilde eylemlere ve sokak olaylarına katılmaları adına kışkırtıcı ve teşvik edici nitelikte olduğu, bu kapsamda eylemlerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 214/1 maddesinde tanımlanan 'suç işlemeye tahrik' suçunu oluşturduğu anlaşılmakla, söylece şüphelinin üzerine atılı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma ve suç işlemeye tahrik suçlarını
işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kaçma şüphesinin bulunması hususları değerlendirilmekle şüphelinin mahkemenizce sorgusunun yapılarak CMK'nın 100 ve devamı maddeleri uyarınca tutuklanmasına karar verilmesi talep olunur."