Bodrum Guletleri, Triandiller, Bodrum Klassic Yatları, IRC ve Katamaranlardan oluşan 100'den fazla teknede 1500'den fazla yelkencinin Ege'de Bodrumve Yunan Adaları arasında yarışacağı 27.Uluslararası Bodrum Kupası 19-24 Ekim 2015 günlerinde yapılacak

ATİLA GÜVENÇ- Dünyanın hiç bir yerinde eşi benzeri olmayan, mürettebatları dışında; teknede yolcuları ile de birlikte yapılan kendine özgü yarışlardan birisi olan Bodrum Kupası Uluslararası Yelken Yarışlarında Bodrum'a özgü ahşap yatlar Ege Denizinde 27'nci kez yelkenlerini rüzgarla doldurarak yarışacaklar..

Era Bodrum Yelken Kulübü ve kurucusu Erman Aras tarafından başlatılan ve ara vermeksizin yapılagelen; Bodrum Gulet, Bodrum Gulet XL, Bodrum Mozaik, Bodrum Triandil, Bodrum Classic Yacht, IRC , Katamaran , Cruiser, Cruiser XL yat sınıflarında 100'den fazla teknede 1500'den fazla yelkencinin Ege'de yarışacağı 27.Uluslararası Bodrum Kupası 19-24 Ekim 2015 günlerinde yapılacak.

Gulet'lerin 1989 dan günümüze dek yarışı

Gulet adıyla bilinen ahşap yatlar arasında, 1989’dan bu yana yapılmakta olan uluslararası adıyla The Bodrum Cup Uluslararası Yelken Yarışı, yelken sporuna şampiyon yelkenciler yetiştirmek ve yelkenciliği sevdirmek, geleneksel ahşap yat yapımının sürdürülebilmesi amacını da taşıyor. Yıllar önce Erman Aras'ın başlattığı günümüze dek süregelen yarışlar, Türkiye’nin en özgün ve ilgi çekici turizm türlerinden Mavi Yolculuğa da ev sahipliği yaparak destek veriyor.

Yarışlar bu yıl 27.ci yaşında beş etaptan oluşuyor. 100'den fazla yatın katılımı ve 1500 yarışmacı için 19 ekim de Bodrum limanında geleneksel , çoşkulu deniz festivali yürüyüşünün ardından kampananın çalınması ile heyecan bir kez daha başlamış olacak. İlk geceyi Gümüşlük’te geçirecek yarışçılar Leros adasında iki gece konakladıktan sonra her yıl özlemle bekledikleri Yalıkavak Palmarina Bodrum’a gelecekler. Palmarina’da yine unutulamayacakları bir organizasyon onları bekliyor olacak.

Yarışmak için yat sahibi olmak gerekmiyor

Yelken için kendine özgü yarışlardan birisi olan Bodrum Kupasında yarışmak için yat sahibi olmak gerekmiyor. Kabin kiralayarak da yarışa katılmak mümkün. Ahşap yatların yanısıra her türlü yelkenli yatın katılımına da açık olan bu yarışlar bir spor olayı olmaktan çok, turistik bir faaliyetin içine sporu da katan bir gezi, eğlenti ve şenlik karakteri taşımasından dolayı da SKALİTE 2013 ödüllü bir yarış.

Ara vermeksizin her koşulda yapılan ve çeyrek asırı tamamlayan Bodrum yöresinin özgünlüğünü korumayı başaran, Bodrum Kupası (The Bodrum Cup) bu güne kadar bir çok ülkeden binlerce deniz tutkunu Ege'nin temiz mavi sularında rüzgarla buluşturarak ve yarışmalarını sağlıyor.

Katılımcılar The Bodrum Cup sayesinde hem deniz turizmi ve Türkiye’ye özgü yatları hem de Mavi Yolculuk ile tanışma fırsatı buldular. The Bodrum Cup klasiklerinden instegram Fotoğraf Yarışması, "Mavi Yolculuk Mutfağı" yemek yarışması ve kostüm yarışmaları yanı sıra bu yıl pek çok yeni etkinliğe de yer verilecek.

Uluslararası sularda yelken basmak

The Bodrum Cup bu güne kadar Anadolu'nun güneyde Ekincik koyundan kuzeyde Didim’e kadar Mavi Yolculuğun temel rotalarında yapıla geldi. İlk günden bu yana ulaslararası bir organizasyon olarak gelişen Bodrum Kupası (The Bodrum Cup), son yıllarda rotasını da uluslararası sulara çevirdi. Komşu Yunan adaları da yarış kapsamına alınarak Ege'yi barış denizi yaptı. Son yıllarda Yunan adalarının Bodrum Kupası proğramına alınması her iki ülke arasındaki gerek dostluk gerekse ticari bağların güçlenmesi ve gelişmesine de katkıda bulundu ve bulunmakta devam ediyor.

Yarışların yaratıcısı Erman Aras "Sabahları masmavi sularda uyanılacak, her akşamını farklı bir koyda ve renkli gün batımları ile takip edebilecek Akdeniz’in en büyük ve keyifli deniz festivallerinden birisi olan Uluslararası The Bodrum Cup Yat Yarışları 24 Ekimde Bodrum’da ödül töreni ile son bulacak" bilgilerini de ekliyor.

Deniz tutkunu yat misafirleri ve sahipleri (özel,ticari,yabancı), potansiyel yat sahipleri, charter teknesi sahipleri, genç yelken tutkunları, turizmciler, çevreciler, üretim ve teknik ekip, gemi üreticileri ve mühendisleri, sponsorlar, oda ve STK yetkilileri, Belediye Başkanları, üst düzey yetkililer ve sanatçıların katılacağı yarışlar yerli , yabancı tv ve yazılı basın tarafından izlenecek.

Yarış günleri ve rotası

Yarış takvim ve rotası ise :19 Ekim Bodrum - Açılış Seromonisi. 20 Ekim Bodrum – Gümüşlük etabı. 21 Ekim Gümüşlük – Leros etabı. 22 Ekim Leros – Leros Etabı. 23 Ekim Leros – Yalıkavak Palmarina Bodrum etabı. 24 Ekim Yalıkavak – Bodrum etabı geçilirken ödül töreni ile sonlanacak. Bodrum Kupasında yer alacak; 19 Ekim Sağlık Koşusu, 20 Ekim Mavi Yolculuk Mutfağı Yemek Yarışması, 23 Ekim Palmarina Bodrum etkinlikleri, 24 Ekim Bodrum Cup Final Partisi ve Konser yarışları festivale dönüştürecek.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Palmarina Bodrum sponsorluğunda, başta olmak üzere T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Turizm Bakanlığı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, olmak üzere Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Yelken Federasyonu, Muğla Büyük Şehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Liman Başkanlığı, Deniz Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Denizciler Derneği, Çağdaş Holding destekleri ile yarışlar 27.ci kez yapılmış olacak.