CHP Grubu, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelik seçimleri öncesi TBMM Genel Kurulu’nu terk etti.
CHP üyeleri, Karma Komisyondaki seçimde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle bu adımı attıklarını açıkladı.
Bu gelişme, HSK üyelik seçimleri sürecinde tartışma yaratırken, CHP lideri Özgür Özel de konuya ilişkin açıklama yaptı.
Özel'den HSK Seçimlerine: “Tam Bir Hukuksuzluk Örneği”
Bugün gazetecilerin HSK üyelik seçimleriyle ilgili sorularını yanıtlayan Özgür Özel, seçim sürecini “tam bir hukuksuzluk örneği” olarak nitelendirdi.
Özel, Anayasa'nın açıkça belirttiği kurallara aykırı hareket edildiğini belirterek, AKP ve MHP'nin oluşturduğu çoğunluğun, HSK üyelerini belirlemek için “olmayan bir üçüncü tur” oylaması icat ettiğini söyledi.
Özel, bunun Anayasa'ya karşı yapılan bir "yan kesicilik" teşebbüsü olduğunu vurguladı.
Anayasa’ya Aykırılık İddiası
Özgür Özel, açıklamalarında, Anayasa'nın, HSK seçimlerinde ilk turda nitelikli çoğunluk aranması gerektiğini ve ikinci turda ise daha düşük çoğunluğun yeterli olduğunu belirtti. Ancak AKP'nin, bu kurallara uymadığını ve kendi 30 oyu ile iki adayı belirleyip, kuraya götürmeye çalıştığını savundu. Özel, bu durumun Anayasa’ya karşı bir “cüretkârlık” olduğunu belirtti.
CHP Grubu, TBMM'yi terk etti. Parti üyeleri, HSK seçimlerinin adil ve anayasal bir şekilde yapılmadığını ifade ettiler.