CHP Tarım ve Orman Politikalarından Sorumlu Gölge Bakanı Erhan Adem, Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının satışa çıkarılmasına sert sözlerle tepki gösterdi. Adem, uzun yıllar orman yangınlarında kullanılmayarak hangarlarda çürümeye terk edilen uçakların şimdi açık artırma ile milyonlarca liraya satılmasını “Cumhuriyet’in bir kurumunun daha sessizce tasfiyesi” olarak niteledi.
Erhan Adem yaptığı yazılı açıklamada, THK’nın elinde bulunan yangın söndürme uçaklarının “uçmaz” denilerek devre dışı bırakıldığını ancak şimdi satışa çıkarılmalarıyla gerçeğin ortaya çıktığını belirtti. Adem, “Demek ki uçuyorlardı da, siz indirdiniz. Demek ki çalışıyorlardı da, siz susturdunuz. Şimdi de satıyorsunuz. Hem de gözümüzün içine baka baka” ifadelerini kullandı.
Uçakların hangarda çürüdüğü dönemde Türkiye’nin büyük orman yangınlarıyla mücadele ettiğini hatırlatan Adem, “Bu uçaklar atıl halde beklerken ormanlarımız yandı, köylerimiz kül oldu, hayvanlarımız kavruldu. Oysa şimdi milyon dolarlık etiketlerle satılabiliyorlarsa mesele teknik değil, siyasidir” dedi.
CHP’li Erhan Adem, THK’nın kayyumla yönetilmesinden liyakatin dışlanmasına kadar geçen süreci bir çöküş olarak nitelendirdi ve “Şimdi o çöküşün enkazından para çıkarmaya çalışıyorlar” sözleriyle iktidarı eleştirdi. Adem, “Bir derneği bile yönetemeyen bir iktidar, bir ülkeyi nasıl yönetebilir? Yangınlara müdahale edemeyen bir yapı felaketleri nasıl durdurabilir?” diye sordu.
Adem açıklamasında, yangın söndürme uçaklarının satışının sadece bir malın elden çıkarılması olmadığını vurguladı; “Satılan bir uçak değildir. Satılan gökyüzüdür. Susturulan bir kurum değildir. Susturulmak istenen halkın hafızasıdır” ifadelerine yer verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin THK’nın yeniden yapılandırılması ve orman yangınlarına karşı etkin bir kamu sistemi kurulması için mücadele edeceğini belirten Erhan Adem, “Gökyüzü bizimdir, orman bizimdir, hafıza bizimdir. Ve biz bu hesabı soracağız” diyerek açıklamasını sonlandırdı.