Sürhan Altınkanat / ANKARA – Hadi gelin beraber son yirmi yılın ufak bir değerlendirmesini yapalım. Son haftalarda Sayın bakan ve hükümet yöneticileri sürekli açıklamalarda bulunuyor. Sayın Mehmet Özhaseki’ den özel bir televizyonda katıldığı canlı yayında ‘’Enflasyon biraz yüksek olabilir. Ekmek 1 tl alamıyorsunuz, ekmek 5 tl çok rahat alıyorsunuz. 2002 de asgari ücretle ne alınabiliyordu, bugün ne alınabiliyor. Bugün her şey 3 misli, 4 misli, daha alınabilir hale geldi. Alım gücümüz arttı. Artık her şeyi rahatlıkla alabiliyoruz’’ açıklaması geldi. Alım gücümüz arttı ve her şeyi rahatlıkla alabiliyorsak 2022 yılında asgari ücrete neden iki sefer zam yapıldı? 2002 yılında asgari ücret ile 7 çeyrek altın alırken, 2022 yılında iki sefer zam görmüş asgari ücret ile neden 3 çeyrek altın alabilir duruma geldik? Alım gücümüz bu kadar artmışken bizim 4 çeyrek altınımız nereye gitti?
Buzdolabı çok içi boş…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank sosyal medya üzerinden yine alım gücü ile alakalı 2001 yılından günümüze artışlar ile çok güzel bir paylaşımda bulunmuş. 2022 yılında buzdolabı alımında da gözle görülür bir artış olmuş. Doğru buzdolabı sayısı artmış, ama içindeki ürün sayısı azalmış onu nasıl arttıracağız?
Öğrencinin ev alma hayali suya düştü…
Hafta başında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesi yapıldığını açıkladı. Asgari ücretlinin bile rahatlıkla ev sahibi olabileceğini, hatta üniversite öğrenimi için şehir dışından gelen öğrencilerin ev kiralamamasını, kira öder gibi bu konutlardan ev sahibi olmasını attığı bir tweet ile söyledi. Televizyonlarda bazı kanallar bu şekilde ev almak için başvurmuş bir öğrenci ile röportaj bile yaptı. Bu röportaj izleyen herkesi sevindirdi. Ev alma hayalleri kurdurdu. Ama maalesef hayaller çok uzun sürmedi. Oturup basit bir hesaplama yaptığınızda asgari ücretle çalışan bir baba evladını şehir dışına okumaya gönderdiğinde kendi evinin masraflarını ödeyip hem de evladının harcamalarına nasıl yetişecek? Detaylı düşündüğünüzde kira öder gibi çocuğuna okumaya gittiği yerde ev aldığını düşünürsek evin taksitleri, okul masrafları, yol masrafları, elektrik, doğalgaz, su paraları, harç paraları, yemek masrafları işin içinden çıkmak mümkün değil. Dolayısıyla üniversite okumaya şehir dışından gelen öğrencilerin ev alma hayalleri bir yana, bu kira artışları ile ev kiralamaları bile zor gözüküyor.
GENEL
2 gün önceGENEL
4 gün önceGÜNCEL
6 gün önceGENEL
24 gün önceGENEL
28 gün önceGENEL
23 Eylül 2023GENEL
23 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.