Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden gelir elde edip vergisini beyan etmeyen kişi ve şirketlere yönelik kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdi. 2020-2024 yıllarını kapsayan çalışmada, 4 bin 95 mükellefin yaklaşık 37 milyar lira kayıt dışı gelir elde ettiği ortaya çıkarıldı.

Yapılan analizler, ödeme ve elektronik para kuruluşlarından elde edilen verilerin banka kayıtlarıyla uyumlaştırılmasıyla yürütüldü. Bu kapsamda, bazı kişilerin milyonlarca lira gelir elde ettiği halde vergi mükellefi bile olmadığı tespit edildi. Söz konusu kişiler arasında tekstil, hazır giyim, telefon aksesuarı, bilgisayar sarf malzemeleri ticareti yapanların yanı sıra yazılım geliştiriciler de yer aldı.

Ankara'da kademeli su tarifesine geçildi: Hangi tüketim sınırları daha verimli?
Ankara'da kademeli su tarifesine geçildi: Hangi tüketim sınırları daha verimli?
İçeriği Görüntüle

Vergi kaydı olmayan bir kişinin, sadece 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlemle 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlenirken, hakkında yasal süreç başlatıldı.

GİB, tespit edilen kayıt dışı işlemlerle ilgili olarak "gönüllü uyum ve izaha davet" sürecini devreye aldı. İlk aşamada, e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellef bu sürece dahil edildi. Bu kişiler, cezai yaptırıma maruz kalmadan önce beyanlarını düzeltmeleri için uyarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin açıklamasında, “Dijitalleşen dünyada vergi kaybının izini sürmek artık çok daha kolay. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemlerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı