14 Mayıs Eczacılık Günü, Türkiye’de eczacılık mesleğinin içinde bulunduğu kriz ortamında kutlanıyor. Eczacılar, yaşanan ilaç tedarik sorunları, artan işsizlik oranı ve plansız fakülte açılışları nedeniyle mesleklerinin büyük risk altında olduğunu söylüyor.

İlaç Krizi Derinleşiyor

Döviz kurundaki dalgalanmalar, sabit kur üzerinden belirlenen ilaç fiyatları, ham madde temininde dışa bağımlılık ve ilaç fiyat kararnamesi nedeniyle piyasada çok sayıda hayati ilaç bulunamıyor. Kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon tedavisi ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve hiperaktivite ilaçları bunların başında geliyor.

Aşırı Uyku Hali Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir? Uzmanlardan Önemli Bilgiler
Aşırı Uyku Hali Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir? Uzmanlardan Önemli Bilgiler
İçeriği Görüntüle

Eczacılar: “Kur 43 TL, İlaç Fiyatı 21,67 TL'den Hesaplanıyor”

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaca uygulanan sabit kurun hâlâ 21,67 TL seviyesinde olduğunu, oysa Avro kurunun 43 TL’yi aştığını belirtti. Saydan, ilaç firmalarının ithalatı durdurduğunu ve yeni bir ilaç fiyat kararnamesi hazırlanması gerektiğini vurguladı.

İşsizlik Artıyor, Mezun Sayısı Katlandı

1997 yılında sadece 7 olan eczacılık fakültesi sayısı bugün 60'ı geçti. Bu fakültelerin yalnızca 14’ü tam akredite. 2023 yılında mezun olan eczacı sayısı 3.162’ye yükselirken, toplamda yaklaşık 10 bin eczacı işsiz durumda.

Kontenjanlar Arttı, Kalite Düştü

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Ancak birçok fakültede öğretim üyesi ve laboratuvar altyapısı yetersiz. Devlet üniversitelerinde eczacılık kontenjanı yüzde 19, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 123 oranında arttı.

Uzmanlar bu durumun meslek kalitesini tehdit ettiğini savunuyor.

Muhabir: Nur Yıldız