Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçları açıklandı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan köklü liselerde, çok sayıda öğretmen rotasyon uygulaması nedeniyle başka okullara atandı.

Öğrenci Eylem

Kartal Anadolu Lisesi öğrencileri okul bahçesinde rotasyona karşı oturma eylemi düzenledi

2016 yılından bu yana uygulanan “Proje Okul” uygulaması çerçevesinde, özellikle köklü liselerde görev yapan öğretmenler, rotasyon adı altında dört yılda bir görev yerlerini değiştirmek zorunda kalıyor.

Alınan bilgiye göre rotasyon kapsamında Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nde 35 öğretmen, Küçükçekmece Gazi Anadolu Lisesi'nde 14 öğretmen, Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi'nde 14 öğretmen, Eyüp Anadolu Lisesi'nde 8 öğretmen, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'nde 30’dan fazla öğretmen, Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'nde 30’dan fazla öğretmen, Bahçelievler Anadolu Lisesi'nde 5 öğretmen, Atakent Anadolu Lisesi'nde 1 öğretmen ve Samandağ Atatürk Anadolu Lisesi'nde ise 6 öğretmen kadro dışı bırakılmış durumda. Bunun yanında Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi, İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Şehremini Anadolu Lisesi, Burak Bora Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, İstanbul Atatürk Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Adile Mermerci Anadolu Lisesi, Hasan Polatkan Anadolu Lisesi, Dr. Vasıf Topçu Fen Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Kadıköy Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi gibi birçok lisede uzun süredir görev yapan öğretmenlerin görev yerleri değişti.

Eyüpsultan Anadolu

Öğrenci ve velilerin eylemi sırasında Eyüpsultan Anadolu Lisesi'ne polis geldi

Lise eylemlerinde okul idaresinden tehdit ve şiddet iddiaları gündemde Lise eylemlerinde okul idaresinden tehdit ve şiddet iddiaları gündemde

İstanbul'daki birçok lisede öğrenci ve veliler, "Proje Okul" uygulaması kapsamında öğretmenlerinin görev yerlerinin değiştirilmesini protesto etmek amacıyla eylemler düzenledi. Beşiktaş ilçesinde de Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri, Yahya Kemal Beyatlı Parkı'nda toplanarak sessiz bir protesto gösterisi yaptı.

Kemal Irmak

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak okullarda "yandaş sendika kadrolaşmasına" dikkat çekti

Proje okulu atamalarının ve rotasyon uygulamasının keyfi yapıldığını ve kriterlere dayalı olmadığı söyleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, liyakatsizliğe dikkat çekerek bu durumun eğitim-öğretimde nitelik düşüşüne doğrudan yol açtığını ifade etti. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak binlerce lise öğrencisi ve velinin itiraz ettiği rotasyon uygulamasının sonuçlarını ve sakıncalarını 24 Saat’e anlattı.

"Okul müdürleri, istemediği öğretmeni ‘seninle çalışmayacağım’ diyerek gönderebiliyor"

Türkiye’nin öne çıkan liselerinin “daha nitelikli” eğitim vermesini hedefleyen proje okullarının başladığı 2016 yılında 150 okul bu kapsamdaydı. 2024 yılında ise proje okul kapsamında toplamda 2 bin 300 okul dahil oldu. Birçok eğitim uzmanı ise niceliğin artmasının niteliği artırmadığı görüşünde. Proje okulları uygulamasına Eğitim-Sen olarak başından beri karşı olduklarını ifade eden Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, proje okulları öncesinde meslek lisesi, Anadolu öğretmen lisesi gibi her okulun kendi kimliği olduğunu ifade etti:

“Mevcut iktidar, "proje okulu" diye bir kavram ortaya atarak bu yapıyı değiştirdi. Başlangıçta, proje okullarına öğretmenler sınavla alınıyordu. Çünkü bu okullar, yüksek nitelikli ve iyi öğrencilerin tercih ettiği okullar olarak biliniyordu. Ancak şu anda sınav tamamen kaldırıldı ve okul müdürlerine, hangi öğretmeni kabul edecekleri, hangisini kabul etmeyecekleri konusunda yetki verildi. Okul müdürleri, istediği öğretmeni alabiliyor, istemediği öğretmeni ise ‘seninle çalışmayacağım’ diyerek gönderebiliyor. Bu durum başından itibaren çok keyfi bir hale gelmiş durumda. Geçen yıl da benzer bir uygulama vardı, fakat bu kadar büyük bir dönüşüm yaşanmadı. O yüzden geçen yıl bu uygulama başladığında, biz buna dava açtık ve şu anda dava istinaf aşamasında.”

"Rotasyon sendikal kadrolaşma faaliyetlerine dönüştü"

Millî Eğitim Bakanlığı’nın “Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği”ne göre proje okullarında görev alan öğretmenler sekiz yıldan fazla süreyle okullarda görev yapamıyor. Bu süre, öğretmen temininde güçlük çekilen alanlarda projenin niteliğine göre ilgili Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakan Onayı ile en fazla 2 yıl daha uzatılabiliyor. Görev süresi biten öğretmenler hakkında kararı okul müdürleri verirken okul yöneticileri hakkında kararı il millî eğitim müdürlükleri veriyor. Atamalarda; mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmamasını eleştiren Irmak, “Yönetmeliğe bakıldığında öğretmenlerin atamaları ve yer değişiklikleri yalnızca okul müdürlerinin inisiyatifine bırakılmış durumda. Okul müdürlerinin, kendi tercihleriyle öğretmenleri değiştirmesi doğru bir uygulama değil. Ayrıca, bu durum sendikal kadrolaşma faaliyetlerine de dönüşmüş. Özellikle "Eğitim Bir-Sen" gibi sendikaların hazırladığı listeler üzerinden okullarda kadrolaşma yapılmakta. Okul müdürlerinin çoğu da bu sendikadan. Bu süreçte okul müdürlerinin değişmesi ve kendi kadrolarını oluşturma çabaları devam etmekte. Biz, bu durumun tamamen keyfi olduğunu ve eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyoruz. Hiçbir kriter olmadan, liyakatsiz bir şekilde yapılan bu değişiklikler, okulların geleneklerini bozmaktadır. Eskiden öğretmenlerden belgeler, başarı belgeleri gibi nitelikli göstergeler istenirdi, ama artık bunlar da aranmıyor. Şu anda okul müdürleri, sadece kendi tercihlerine göre öğretmen alıp almadıklarına karar veriyorlar. Bu durum, bizim kabul etmediğimiz ve itiraz ettiğimiz bir durumdur” dedi.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar