Erva Gün
Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi, çevreye yönelik yasadışı ve kasıtlı tahribatların Türk Ceza Kanunu’nda suç sayılması için, 28 Kasım 2023 tarihinde 28 bin 820 yurttaşın ıslak imzalı dilekçesini TBMM Başkanlığı'na sundu.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, dilekçenin yasa teklifi içermesi nedeniyle “Dilekçe Komisyonu Genel Kurulunda” görüşülemeyeceğine karar verdi. İnisiyatif karara itiraz ederek dilekçelerin birer örneğinin TBMM Başkanlığına ve Cumhurbaşkanlığına gönderilmesini talep etti. Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, bu talebi de reddetti. İnisiyatif, dilekçenin TBMM Genel Kurulu’na gönderilmemesine ilişkin Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı kararının iptali için dava açtı.
“Bizden yöne bir karar çıkmasını bekliyorum”
İlk duruşması bugün Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde görülen davayı Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi’nden İlksen Dinçer Baş, 24 Saat’e değerlendirdi. Baş, dava hakkında verilecek kararın hakimler için zor olacağını belirterek, "Toplumun ve doğanın ihtiyaçlarına cevap veremeyen hukuk sistemine yurttaşların müdahale etme zorunluluğu ile oluşmuş bir dava var. Bir hukuk oluşturma süreci içerisindeyiz” dedi. Türkiye için çok yeni ve önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Baş, “Ben hukukun oluşturulması, yurttaşın ve doğanın haklarının savunulması yönünden bizden tarafa bir karar çıkmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Mahkemenin lehte karar vermemesi durumunda mücadelelerine devam edeceklerini dile getiren Baş, “Milletvekillerimizin ne kadar ciddi olduğumuzu ve bu işi asla bırakmayacağımızı bir kez daha anladıklarını görüyorum. Yasama süreçlerinin işleyebilmesi için sivil toplum olarak üstümüze düşeni yapacağız” dedi.
Ankara 4. İdare Mahkemesi duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
"Verilen kararı uygulamaz demek yargıya rest çekmek demektir"
Duruşma sonrası mahkeme önünde açıklamalarda bulunan Avukat Arif Ali Cangı, mahkemede amaçlarının ne olduğunu, hukuki ve teknik anlamda idari davanın konusunun olup olmayacaklarını anlattıklarını söyledi. Cangı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı vekili içeride şu ifadeyi kullandı: ‘Sayın başkan, siz karar verseniz dahi karar uygulanamaz’. Bu gerçekten talihsiz bir açıklamadır. Bu dil sürçmesinin düzeltilmesi gerekir. Mahkemeden alınan karar herkesi bağlar. Yasama organını da bağlar. Dolayısıyla Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı verilen kararı uygulamaz demek yargıya rest çekmek demektir. Umarız ki TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanvekilleri aynı şeyleri düşünmüyorlardır. Vekillerinin bu açıklamasını düzeltmeye davet ediyorum. Meclis Başkanlığı dahi yargı kararını uygulamaz, uygulatmaz ise vay halimize. Hukuk güvenliğinin ortadan kalktığı toplumda adil yargı kararlarının verilmesini sağlamak ve o kararların uygulanmasını sağlamak herkesin güvencesidir.”