İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto etmek amacıyla 8 Nisan'da Kadıköy'de düzenlenen "Gençlik Dayanışma Konseri" sırasında "Diktatör Erdoğan" yazılı dövizi taşıdıkları için “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık'ın da olduğu 3 öğrenci ilk kez hakim karşısına çıktı.
Anadolu Adliyesi 77’inci Asliye Ceza Mahkemesi görülen duruşmada Esila Ayık, savunmasında şunları"Birinden fotoğrafımı çekmesini istedim. Dövizi aldığım kişiyi tanımıyorum. Elimde 5 dakika bile durmadı. Suç olduğunu bilsem böyle bir şey yapmazdım. Üniversitede öğrenciyim. Sınavlarıma giremedim. Böbrek ve kalp rahatsızlığım var. Cezaevi koşulları hastalığım için uygun değildir."
"Esila’nın sağlık durumu kritik"
Esila Ayık'ın avukatı Göksun Canberk Uluğ da "Esila’nın sağlık durumu kritik. Kalbinden fenalaşıp acile kaldırıldı. 50 kişilik koğuşta kalıyor. Aynı tuvaleti banyoyu kullanıyorlar. Böbrek rahatsızlığı var. İdrar yolu enfeksiyonu kapma ve böbrek rahatsızlığının ilerleme durumu söz konusu" dedi. Uluğ, Ayık'ın tahliyesini istedi.