EYT çıkmazı…

EYT çıkmazı…


2022-12-09 00:42:03
EYT çıkmazı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sürhan Altınkanat /ANKARA – Son günlerde herkesin dilinde olan EYT nedir? Açılımı Emeklilikte yaşa takılanlar, 1999 yılında yapılan Kanun değişikliğiyle 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değişti. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş şartı da geldi. Değişiklikten önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yeterliydi. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20; erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu.
1999’daki değişiklikten önce 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 38; erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu.
GERİYE İŞLEYEN KANUN…
Bilindiği gibi kanunlar çıktığı tarihten sonrayı kapsar. Fakat EYT’de öyle olmadı. 1999 da çıkan kanun garip bir şekilde o tarihten önce işe girenleri de kapsadı ve EYT sorununun fitilini ateşledi. Mevcut hükümet geçtiğimiz yıllarda EYT konusunda çok katı ve net duruşlar sergileyerek ‘’Bu hesap kötü, şer, zararlı bir hesaptır. Biz bunu politik hesaplarla yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum beni bu yola asla sevk etmeyin. Seçim kaybetsek de yokum’’, ‘’Ne güzel hem emekli maaşı alacaksın, sonra işe girip çalışacaksın oradan da maaş alacaksın, çift dikiş’’ açıklamalarında bulunmuştu.
ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ?
1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren yeni kanun ile emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilirken, prim ödeme gün sayısı işçilerde (SSK) 7200, esnaf ve çiftçilerde (Bağ-Kur) ise 9000’e çıkartıldı. Kanun yürürlüğe girdiğinde kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak yükselmekte ve 2048 yılında kadın ve erkek sigortalı ayrımı yapılmadan 65 yaşa yükselecek. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi kabul etti. Fakat EYT’lilerin merakla beklediği prim, yaş gibi gibi detaylar henüz belirlenmedi.
Emeklilikte yaşa takılanların sayısı günden güne artarak büyük bir sorun haline geldi. İşverenler yaşı bekleyen çalışanları işten çıkarmak için çeşitli formüller sergiledi. Mobbing uygulayarak veya farklı metotlarla emekliliği hak etmiş ama yaşa takılan kişileri acımasızca işten çıkarttılar. İşten çıkartılan kişiler maaş almadan emekli oldukları için haklı olarak iş aramaya başladılar. Fakat 25 yıl bir işyerinde çalışmışsınız prim gününüzü doldurmuşsunuz tam emekli olacağım rahat edeceğim derken hayata yeniden başlamanız gerekiyor. 25 yıl çalıştığınız işvereniniz emekliliği hak ettiğiniz için sizi işten çeşitli formüllerle çıkartıyor, emekli maaşı alamadığınız için iş başvurularında bulunuyorsunuz. Özel sektör sizi yaşlı buluyor ve işe almıyor. Sonuç olarak emeklisiniz ama maaşınız yok. Ne yiyip ne içeceksiniz, nasıl yaşayacaksınız, çoluk çocuk ne yapacaksınız kimsenin umurunda değil.
SON KARAR CUMHURBAŞKANINDA
1999 öncesinde sigortalı olan çalışanların prim gün sayısı şartı devam ederken, yaş şartının kaldırılması bekleniyor. İlk etapta 2 milyona yakın kişinin EYT kapsamında emekli olması bekleniyor. Bu kademeli emeklilerle birlikte 4-5 milyonu bulacak. Uzun yıllar boyunca bu hakkı dolduran kişiler bu haklardan yararlanıp emekli olmaya devam edecekler. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışmada sona gelindi. AK Parti, teklifi aralık ayının son haftasında Meclis Başkanlığı’na sunmaya hazırlanıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar çalışması, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Düzenlemenin yeni yılın ilk ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Düzenlemeden 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılı ve prim gün sayısını dolduranların faydalanması bekleniyor.
Son kararı ve düzenlemenin ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2022 tarihinde yapılacak Kabine Toplantısı’nın ardından vermesi bekleniyor.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP
RESMİ İLAN ARŞİVİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.