Bugünün Resmi Gazetesi (7 Ekim tarihli Resmi Gazete) Bugünün Resmi Gazetesi (7 Ekim tarihli Resmi Gazete)

Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Durum” isimli faaliyet raporunda, cemiyetin vakıf kurma sürecindeki gelişmelere yer verildi. Raporda, “Vakıf kurulması girişiminin 1998’de başladığı ve bu adımın cemiyetin mal varlıklarını koruma ve toplumsal fayda sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen stratejik bir adım” olduğu vurgulandı.

1998’den bugüne gelişen süreç

Raporda, vakıf kurma düşüncesinin ilk olarak 1998’de gündeme geldiğini ve o dönemde hazırlanan vakıf senedinin çeşitli nedenlerle hayata geçirilemediğini belirtildi. Raporda, “Yıllar geçtikçe, cemiyetin artan ihtiyaçları doğrultusunda vakıf kurma gerekliliği daha da önem kazandı. 2018 ve 2021 yıllarında yapılan Genel Kurul toplantılarında, bu girişim üyeler tarafından oybirliğiyle onaylandı ve vakıf kurma kararı kesinleşti” denildi.

Mütevelli heyetinde cemiyet üyeleri çoğunlukta olacak

Faaliyet raporunda özellikle vakfın mütevelli heyeti ile ilgili önemli bir detaya dikkat çekildi ve şu bilgiler paylaşıldı:  

“Vakfın mütevelli heyeti en fazla 58 üyeden oluşacak ve bu üyelerin en az 30’u her zaman Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu tarafından belirlenecek. Bu 30 üyenin biri Cemiyet tüzel kişiliği, 14’ü Yönetim Kurulu, 11’i Denetim Kurulu ve 4’ü ise Genel Kurul tarafından seçilen üyelerden oluşacak. Böylece Gazeteciler Cemiyeti, vakıf mütevelli heyetinde her zaman çoğunluğu elinde tutacak. Bu yapı, vakfın yönetiminde cemiyetin kararlarını ve misyonunu sürdürebilmesini güvence altına alacak.”

Mal varlıklarının korunması ve şeffaflık

Raporda, cemiyet mal varlıklarından yaşayabilmesine ve faaliyetlerine yetecek kadar küçük ve gelir getiren bir bölümünün vakıfa devredileceği, vakfın sona ermesi durumunda ise devredilenlerle birlikte sonradan edinilen tüm vakıf varlığının cemiyete geri döneceğinin teminat altına alındığı kaydedildi. Vakıf yapısının, mal varlıklarının korunmasında daha şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağı belirtilen raporda, “Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenecek olan vakıf, sadece iç denetimle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda kamu denetimi altında olacak. Bu da Cemiyetin mal varlıklarının uzun vadeli korunmasını sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal sorumluluk projeleri ve destekler

Vakfın yalnızca mal varlıklarının yönetimiyle değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri ile de öne çıkacağı ifade edilen raporda özellikle yardıma ihtiyaç duyan emekli gazetecilere maddi destek sağlanması, sağlık hizmetleri sunulması ve yaşlı bakım evlerinin desteklenmesi gibi projelerin vakıf aracılığıyla hayata geçirileceği vurgulandı.

Demokratik katılım ve kolektif yönetim

Faaliyet raporunda vakıf yapısının, demokratik bir yönetime olanak sağlayacağına dikkat çekildi, yönetim yetkilerinin geniş katılımla oluşturulacak mütevelli heyeti aracılığıyla yürütüleceği kaydedildi. Raporda, “Bu durumun cemiyetin mal varlıklarının yönetiminde kolektif iradenin hâkim olmasını sağlayacağı” belirtildi.

Geleceğe yönelik stratejik adım

Son olarak rapor, Gazeteciler Cemiyeti’nin vakıf kurma girişiminin, geleceği güvence altına almak için atılan stratejik bir adım olduğunu ifade ediyor. Raporda, “Vakıf, cemiyetin mal varlıklarını koruyup gazetecilik mesleğine uzun vadeli katkı sunacak. Ayrıca vakıf sayesinde toplumsal fayda sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacak ve mesleğe yıllarını vermiş gazetecilere daha iyi yaşam koşulları sağlanacak. Gazeteciler Cemiyeti’nin geleceğini garanti altına alacak bu tarihi adım, vakıf mütevelli heyetinde Cemiyet üyelerinin daima çoğunlukta olmasını sağlayacak ve güvenli bir yönetim modelini de beraberinde getirecektir” denildi.

Gazeteciler Cemiyeti 2021-2024 dönemi faaliyet raporunu içeren Durum dergisini incelemek için tıklayın.

Editör: Nihal Alp