Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi.

Fidan, toplantıyı küresel düzeyde pek çok kritik gelişmenin yaşandığı bir dönemde düzenlediklerini ve görüşmelerde karşı karşıya olunan tehdit ve fırsatları ele alma imkanlarının olduğunu söyledi.

"Avrupa'nın güvenliği NATO'dan ayrı düşünülemez"

Fidan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Avrupa'nın güvenliği NATO'dan ayrı düşünülemez. Bu çerçevede NATO İttifakı'nın en büyük orusuna sahip olan Türkiye askeri yetenekleri ve savunma sanayi altyapısıyla Avrupa güvenlik mimarisinde son derece önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Söz konusu mimari günümüz şartları ışığında yeniden şekillenmektedir. Böylesi bir dönemde beklentimiz güvenlik alanındaki tüm adımların gereksiz tekrara, ayrışmaya ve NATO'dan kopuşa izin verilmeden atılmasıdır. Bu hususları hem toplantılarda hem de ikili görüşmelerimizde gündeme getirdik."

"Ben umutlu olmamız için yeterince sebebimizin bulunduğuna inanıyorum"

Cemil Tugay’dan kurultay davasına tepki: "CHP yıpratılmak isteniyor"
Cemil Tugay’dan kurultay davasına tepki: "CHP yıpratılmak isteniyor"
İçeriği Görüntüle

"Türkiye olarak Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Biz savaşın başından bu yana adil ve kalıcı barışa ancak müzakere yoluyla ulaşılabileceğini savunduk. 2022'de olduğu gibi doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Zelenski Ankara'da Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme halindeler. Rusya'dan teknik bir heyet İstanbul'da bulunuyor. Keza Amerikan heyeti de İstanbul'a gelmiş durumdalar. Dışişleri Bakanı Sayın Rubio da Antalya'da burada bizimle beraberler. Basın toplantısından sonra da kendisiyle görüşeceğim. Başlı başına bu ziyaretler dahi barış için gerekli iradenin nihayet ortaya çıkmakta olduğunu göstermekte. Tarafların pozisyonları arasında uyum sağlandığı ve güven tesis edildiği takdirde barış yolunda çok önemli bir adım atılmış olacak. Ben umutlu olmamız için yeterince sebebimizin bulunduğuna inanıyorum. İnşallah adil ve kalıcı bir barışa ulaşılacaktır."

"YPG ile Şam yönetimi arasında varılan mutabakatı olumlu karşıladığımızı ifade etmiştik"

"YPG ile Şam yönetimi arasında varılan mutabakatı maddelerine baktığımız zaman prensipte olumlu karşıladığımızı ifade etmiştik. Bu ilk imzalandıktan sonra buna ilişkin beyanımızı verdikten sonra şunu da ilave etmiştik. Burada bir beyan var ama bu sözlerin biz yerine getirilmesini bekliyoruz. Tabii oradaki 8 maddelik de yanlış hatırlamıyorsam anlaşmaya baktığımız zaman orada bir takım atılması gereken pratik adımlar var. Bu pratik adımların atılması neticesinde şunu görecektik biz hep beraber, YPG'nin askeri yapılanmasının çözülmesi ve Suriye'deki yeni oluşan milli orduya her şeyin entegre edilmesi, sınırların Suriye Milli Ordusu tarafından korunmaya başlanması ve tabii ki Suriye'de yaşayan Kürt kardeşlerimizin, diğer etnik gruplar olduğu gibi azınlık olsun çoğunluk olsun fark etmiyor, anayasal eşit vatandaşlık prensibinde bütün haklardan yararlanması, kimliklerini ifade etmede bir sorun olmaması. Bu yeni Suriye'nin ortaya koyacağı bir vizyon ve açılım olacaktı.

"Suriye'deki gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz"

Şu ana kadar YPG tarafından atılan bir adım olmadığını görüyoruz. Bu adımların da hayata geçmesini açıkçası bekliyoruz. Yani Suriye'deki istikrarın hayata geçmesi için kuşatıcı bir hükümet modelinin olması tek bir silahlı meşru gücün Suriye'de bulunması ama bütün vatandaşların da her türlü can, mal ve kimlik güvenliğinin de devlet tarafından garanti altına alınmış olması gerekiyor. Biz bu prensipler çerçevesinde Suriye'deki gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz."

Kaynak: ANKA Haber Ajansı