Güray SOYSAL A.GÜCÜ BUNU BİR KENARA YAZDI

Güray SOYSAL

A.GÜCÜ BUNU BİR KENARA YAZDI

Ankaragücü’ne son geldiğinde havalıydı. Kendisini Türk futbollunun uleması olduğunu zannediyordu. Başkent taraftarı zamanında bu takıma karşı neler yaptığını biliyor, ancak sineye çekmek zorundaydılar. Yani… Kan kusup, “kızılcık şerbeti içtim” diyorlardı. Maçlar başladığında iyi işler de yapmaya başladı. Ama.. Sezon bittiğinde 112 yıllık koca çınar, Hikmet Karaman döneminde Süper Ligden 1’nci lige düşme durumu ile karşılaşmıştı. Sezon bitti ve Ankaragücü’nden göreve davet beklerken, postalandı. Doğrusu buydu. Başarılı olamıyorsan gönderilmek kaçınılmazdı. Sonra… Süper Ligde Kayserispor’da teknik patronluğuna getirildi. Geride kalan sezon gibi, başarısız olamaz inşallah… Ancak.. Ankaragücü’ne nasıl faydalı olamadığını giderken bile ortaya koydu. Alacaklarını isteyerek, transferin bitmesine 3 gün kala transfer yasağını getirdi. Yani, ekmek yediği yere ihanet etmişti. Elbette paralarını alacaktı, biraz sabretmesi istenmişti. Ama bu denli para canlısı içinde oluşunu, ne Ankaralılar, nede Ankaragüçlüler unutmayacaktı.

EFSANEYİ ANDIK

4 Eylül 2019’da hayatını kaybeden Avrupa, dünya ve Olimpiyat şampiyonu, güreşçi Tevfik Kış’ı ölümün 2. yılında rahmetle andık. Efsane güreşçi 1 Ağustos 1934 yılında Çorum’un Kargı İlçesine bağlı Pelitcik köyünde dünyaya geldi. 1956 yılında Güreşe başladı. 1959 yılı İstanbul’da Greko-Romen stil 87 Kiloda Balkan 2. 1959 yılı Beyrut’da Greko-Romen stil 87 kiloda Akdeniz Oyunları 1. 1960 yılı Roma Olimpiyatlarında Greko-Romen stil 87 Kiloda da 1. , 1961 yılı Japonya’da Greko-Romen’de Dünya 4. 1962 yılı Toledo A.B.D. de Greko-Romen Dünya 1. ,1963 yılı Helsinki Finlandiya’da Greko-Romen stilde Dünya 1., 1965 yılı Tampera’da Greko-Romen stil 87 Kg da Dünya 4’cük elde etmişti. Daha büyük başarıları vardı rahmetlinin. Vesselam Tevfik Kış güreş için doğmuştu. Rahmetli Tevfik Kış’ın Kendine has en iyi uyguladığı güreş teknikleri. Bele girmeler, suplex, bel kündesiydi. 1968 yılında güreşi bıraktı. Milli Takımda Antrenörlük, Güreş Federasyonunda çeşitli yıllar yöneticilik yaptı. Türk Güreş Vakfı’nın kurucu üyeliğini ve yöneticiliğini yaptı. Tevfik Kış Evli ve iki çocuk babasıydı. 4 Eylül 2019 tarihinde aramızdan ayrılan Tevfik Kış’ın cenazesi Karşıyaka mezarlığında bulunan Türkiye Güreş Vakfı Anıt mezarına defnedilmişti. Bu büyük güreş efsanesini ölümünün 2’nci yılında andık.

GEÇMİŞ OLSUN MUSA

Ankaragücü’ne ömrünü veren kıdemli malzemeci Musa Cimilli’nin rahatsızlığını öğrenince hemen telefona yapıştım. Aradığımda sesi iyi geliyordu. Rahatsızlığının nedeni sorduğumda “Korona” cevabını alınca adeta başımdan aşağıya kaynar su döküldü. Evdeki kızından kaptığını söylediği bu asrımızın lanet hastalığı neden ile Cimilli ailesi şu günlerde karantina altında bulunuyor. Çarşamba günü karantina esaretinde kurtulmayı bekliyorlar. Bu münasebetle Musa Cimilli ve ailesine geçmiş olsun dileklerimi gönderirim.

Unutulmayanlar: SEMİH SAYGINER

12 Kasım 1964 yılında babası terzi Faruk bey ile annesi Süreyya hanımdan Adapazarı’nda dünyaya geldi. S 1994’te ilk Dünya Bilardo Şampiyonluğunu kazanan Saygıner, dünyada "Mr. Magic" (Bay Sihir) ya da "The Turkish Prince (Türk Prensi)" lakaplarıyla tanınır. Türkiye’de bilardonun federasyon haline gelmesini sağlayan kişidir. Hollanda liginde 9 yıl, Portekiz liginde 3 yıl profesyonel oyunculuk yapan Saygıner, bilardo literatürüne "Semih Saygıner Magic Shots" (Semih Saygıner'in Sihirli Vuruşları) olarak geçmiş 42 özel vuruş tekniğine sahiptir ve bu oyunun dünyadaki en önemli isimlerinden biridir. Toplamda 25 defa Türkiye Grand Prix şampiyonu olan Saygıner, 3 bantta 14 kez Türkiye şampiyonu oldu. Karambolde 10 kez Türkiye şampiyonu olurken, Cadre 47/2’de ve tek bantta da birer kez Türkiye Şampiyonluğu başarısını yakaladı. Semih Saygıner, 1995’te bilardo oyuncusu Aygen Berk ile evlendi. Bayanlar Türkiye Şampiyonluğu bulunan ve aynı zamanda Türkiye Bilardo Federasyonu kurucu üyesi olan Berk ile Saygıner'in evliliği bir süre sonra sona erdi. Türkiye’de bilardonun sevilmesinde ve hızla yaygınlaşmasında büyük payı bulunan Saygıner de 1996-1997 yılları arasında bilardo federasyonunun başkanlığını yürüttü.

ZORBALAR, SPOR YAPANLARI ENGELLEDİ

Bodrum’un Göltürkbükü mahallesinde faaliyetlerini yapan Hekimköy Yelken Kulübü yöneticileri bazı zorbalar tarafından darp edildiğini öğrendim. Konuyu biraz eşince, kıyıya hakim olmak isteyenlerin, sporcu gençleri buradan kovalamak için her türlü iğrençlikle bu işe engel olmak istemişler. Ancak… Mütecavizler, Muğla Valiliğinden alınan izin belgesine karşın kulüp yöneticilerinin üzerine organize ekiple yürüyüp, işi zorbalığa kadar götürdüler. Sonuçta… Spor yapılan yere gelen jandarmalar ve Güvenlik Güçleri tarafından mütecavizler yaka paça yakalanıp, adliyeye teslim edildi. Spor Derneği yöneticileri bu çirkin olayın, Anayasa’nın 59. maddesi ve bağlı bulunduğu kanun maddelerinin de ayrıca ivedilikle işletilerek, anayasal olarak devletimizin tüm spor paydaşlarının yanında olduğunun bilinmesinin gereğini kamuoyunun dikkatine sundu. Şimdi… Mahkemenin vereceği karar merak bekleniyor.