İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen ikinci dalga operasyonun odak noktasındaki isimlerden biri olan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde verdiği ifade ortaya çıktı. Başa, İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, ardından savcılığa ifade vermişti. Hakkındaki iddialar ve suçlamalarla ilgili ifadesi, çeşitli detayları da gün yüzüne çıkardı.

Başa, gözaltı sürecinin, İdris Özcelep isimli bir şahsın şikayetinden kaynaklandığını belirtti. Özcelep, İSKİ'nin ilgili birimlerinden olumsuz görüş aldığı için Başa'yı suçlayarak, rüşvet talep edildiğini ileri sürmüştü. Özcelep'in şikayetinde, Başa ve diğer bazı İBB yetkililerinin, olumlu görüş almak amacıyla rüşvet talep ettiği iddialarına yer verilmişti. Özcelep, Başa'ya, "Ne veriyorsan ver, işini ancak o çözer" şeklinde bir teklif yapıldığını ileri sürerek, Başa'yı rüşvet almakla suçlamıştı.

Başa, ifadelerinde, İdris Özcelep'in iddialarını kesinlikle reddettiğini ve suçlamaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı. Özcelep'in kendisini tanımadığını, ancak suçlamalarla ilgili yasal sürecin başladığını ifade etti. Başa, "Kendisinin beyanı tamamen iftiradır. Eğer haksız bir işlem yapılmışsa, dava açabilirdi. Ancak, başaramadığını düşündüğü için iftira atmıştır" dedi.

Bakan Tunç'tan 'Kartalkaya' açıklaması: Kamu görevlileri için soruşturma izni talep edildi
Bakan Tunç'tan 'Kartalkaya' açıklaması: Kamu görevlileri için soruşturma izni talep edildi
İçeriği Görüntüle

"Her kararımız yasal denetim altında"

Başa'nın ifadesinde, İdris Özcelep'in İSKİ'ye sık sık gelip çalışanlarına baskı yaparak, tehditlerde bulunduğu ve bunun üzerine kendisinin koruma talebinde bulunduğu bilgisi de yer aldı. Başa, Özcelep'in tehditleri nedeniyle İSKİ güvenlik birimi tarafından tutanak tutulduğunu ve valilik kanalıyla kendisine koruma tahsis edildiğini belirtti. Ayrıca, Başa, Özcelep'in tehditleri üzerine daha önce de çalıştığı arkadaşlarına, "Ruhsat işimi halletmezseniz Şafak Bey’i ve arkadaşlarını savcılığa şikayet edeceğim" diyerek tehditler savurduğunu söyledi.

Başa, özellikle söz konusu tehditlerin, Özcelep'in talep ettiği olumlu görüş alınamadığı için yapılmış olduğuna dikkat çekti. İdris Özcelep’in, talep ettiği projeye dair olumlu görüş alamadığını belirten Başa, bunun yasal bir karar olduğunun altını çizdi. "Yasa gereği olumlu görüş verilemeyecek bir durumda olumlu görüş veremezdik. Su havzaları ile ilgili her kararımız yasal denetim altındadır" ifadelerini kullandı.

"Benim görevim su havzalarını korumak"

Şafak Başa, İdris Özcelep’in suçlamalarının yalnızca kendisine yönelik olmadığını, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve diğer bazı İBB yetkililerine yönelik de olduğu belirtti. Başa, Özcelep'in şikayetinde, "Ekrem İmamoğlu benden rüşvet istemiştir" şeklinde bir ifade kullandığını söyledi. Bu iddiayı da kesinlikle reddeden Başa, "Benim görevim su havzalarını korumaktır. Bu konuda hiç kimseye hukuka aykırı bir karar vermedim" dedi.

Başa, kendisini suçlayan İdris Özcelep’in, olumsuz görüş almanın ardından yasal süreci başlatma hakkını kullanamadığını ve bu yüzden iftira attığını belirtti. "Bu tür olaylarla karşılaşıyoruz ama hiçbir şekilde hukuka aykırı bir karar ya da görüş vermiş değilim" diyen Başa, tüm iddialara karşı yasal haklarını kullanacağını ve suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, 32 yıllık meslek hayatı ve 6 yıllık İSKİ müdürlüğü sürecinde böyle bir iftira ile karşılaşmadığını belirtti. Özellikle su havzalarıyla ilgili kaçak yapılaşma ile mücadele ettiğini ve bu alandaki çalışmalarının İSKİ tarihinin en fazla mücadele edilen dönemlerinden biri olduğunu ifade etti.

Muhabir: Nihal Alp