Türkiye genelinde "proje okulları"nda 20 bini aşkın öğretmenin kadro dışı bırakıldığı iddiaları sonrası öğrenciler ve mezunlar, öğretmenlerine destek için eylemler düzenlemeye başladı.

Kadıköy Anadolu Lisesi, Beşiktaş Atatürk Lisesi gibi köklü okullarda yapılan bu protestolar kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

MEB, öğretmen alımına ilişkin kontenjan dağılımını açıkladı MEB, öğretmen alımına ilişkin kontenjan dağılımını açıkladı

Valilikten İddialara Yanıt: “Hiçbir öğretmen açığa alınmadı”

İstanbul Valiliği, sosyal medyada ve bazı medya organlarında yer alan “öğretmenler açığa alındı, siyasi sebeplerle görevden uzaklaştırıldılar” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, İstanbul’da tek bir öğretmenin dahi açığa alınmadığı vurgulandı ve yaşanan sürecin, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel program ve proje uygulayan okullarda görev süresi dolan öğretmenlerin rotasyonuyla ilgili olduğu belirtildi.

“4+4 yıl sınırı getirildi, tercihler doğrultusunda yer değişikliği yapıldı”

Açıklamaya göre, 2020 yılında yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda proje okullarında görev yapan öğretmenlerin görev süresi en fazla 8 yıl ile sınırlandırıldı. 2024 yılı itibarıyla görev süresi dolan öğretmenlerin bir kısmı için yer değişikliği süreci başlatıldı.

Bu süreçte:

8380 öğretmen, proje okullarına yeniden atandı.

1471 öğretmen ise tercih ettiği okullara yerleşemedi. Bu öğretmenlere, norm fazlası kapsamında yeni atama hakkı verildi.

Öğretmenlerin mağdur edilmediği, özlük haklarının korunduğu ve kariyer süreçlerinde herhangi bir kesinti yaşanmadığı belirtildi.

Valilik açıklamasında, öğretmenlerin il ve ilçe içindeki başka okullara hizmet puanı üstünlüğüne göre yerleştirileceği ve bu durumun yönetmeliğe uygun şekilde gerçekleştiği ifade edildi.

Editör: Nur Yıldız