İstanbul (24 Saat)- Bu yıl ana fikri “1,5°C Kritik Eşik, İklim Felaketleri” olarak belirlenen ve Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Kadıköy Çevre Festivali, 31 Mayıs–1 Haziran tarihlerinde Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirildi. Dikkatlerin iklim krizine çekildiği, doğayla uyumlu çözümler ve toplumsal farkındalıkların vurgulandığı festival boyunca; atölyeler, paneller, söyleşiler, konserler ve gösteriler düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, gönüllüler ve sanatçılar bir araya gelerek çevreye yönelik çözüm önerilerini paylaştı.
Doğa temalı oyunlar ve yaratıcı atölyeler ise çocuklar tarafından epeyce ilgi topladı, Kadıköy Belediyesi Çocuk Meclisi’nin “Bu Dünya Hepimizin” başlıklı forumları da festival kapsamında gerçekleştirildi. Bu yılki festivalde; üretici pazarı ve ikinci el pazarıyla birlikte toplam 66 stand, 5 panel ve 15 söyleşi, bando gösterileri, sergi, 2 konser, 2 tiyatro gösterisi, 38’i atölye alanında olmak üzere toplam 120 atölye ve 35 yeşil alan etkinliği düzenlendi.
Başkan Kösedağı: Kalplerimiz iyilik doluyor.
Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, “2017’den bu yana düzenlediğimiz festival, iklim değişikliğiyle mücadele eden, doğaya emek veren sivil toplum kuruluşlarını, araştırmacıları, üniversiteleri ve dernekleri bir araya getiriyor. Yönetim anlayışımızın en önemli öğelerinden olan festivalimizi geniş katılımlı toplumsal karar alma süreçlerimizin bir yansıması olarak hep birlikte bir şenlik coşkusuyla kutluyoruz.” diyerek konuşmasına başladı.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) işbirliği ile başlatılan “Kalplerimiz İyilik Doluyor” kampanyasının beşinci ayını tamamladığını belirten Kösedağı, “ Kadıköy'de, 18 noktaya yerleştirdiğimiz plastik kapak kumbaralarımız sizlerin sayesinde doldu. Yılın yarısına geldiğimizde bugün, AYİDER’in de desteği ile topladığımız plastik kapaklar karşılığında 2 dezavantajlı yurttaşımıza akülü araba teslim edeceğiz.”dedi.
2024 verilerine göre Kadıköy'ün CDP İklim Değişikliği A Listesi’ne 3'üncü kez girdiğini belirten Kösedağı, “Bu başarıyı sürdüren Türkiye'nin ilk ve tek ilçe belediyesiyiz. Bu liste, dünyada yalnızca şeffaf raporlama yapan, iklim risklerini yönetebilen ve somut emisyon azaltım politikaları uygulayan öncü yerel yönetimlere verilmektedir. Bu başarıyı, sadece bir belediye faaliyeti değil, toplumsal bir dönüşümün ürünü olarak görüyoruz ve tüm bu çalışmaları sizlerle birlikte yapıyoruz.” şeklinde bilgilendirmelerini sürdürdü.
Patili dostlarımız sahiplenmeyi bekliyor.
Yaşama geçirilmiş olan “Sahiplen Kadıköy” projesine de değinen Kösedağı, Kadıköy Belediyesi’nin Geçici Hayvan Bakımevi daimi gönüllülerimizle beraber sosyal uyumu sağlanmış, tasma ve yürüyüş eğitimi tamamlanmış olan, belediyemiz veteriner hekimlerimiz tarafından kısırlaştırılan, aşıları ile her türlü tedavi süreci bitmiş olan patili dostlarımız sahiplenmeyi bekliyor. Geçen sene 80’e yakın patili dostumuzu sahiplendirdik.” dedi. Sokak canlarının sahiplenilmesi gerektiğini belirten Kösedağı, “Kadıköy Belediyesi’nin web sitesine girdiğinizde veya ‘Sahiplen Kadıköy’ barkodunu okuttuğunuzda sahiplenmeye hazır bütün patili dostlarımızı göreceksiniz. Bir tanesiyle dokunuzun uyuştuğunu hissederseniz barınağımıza giderek yetkililer veya gönüllüler ile konuşabilirsiniz.”şeklinde çağrıda bulundu hayvanseverlere.