Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde artan kesme altın alım satımlarındaki suistimalleri önlemek amacıyla önemli bir düzenlemeye gitti.
Bu düzenleme ile kesme altının satışına yasak getirildi. Kesme altın, özellikle yatırımcılar ve kuyumcular tarafından sıklıkla tercih edilen, belirli bir şekli veya baskısı olmayan, genellikle düşük işçilik maliyeti ile dikkat çeken altın türüdür.
Kesme Altın Nedir?
Altının belirli ağırlıklarda kesilerek küçük parçalara ayrılmasıyla elde edilen bu ürün, özellikle Türkiye'deki kuyumculuk sektöründe yoğun şekilde alınıp satılmakta. Ancak, son dönemde kesme altın piyasasında yaşanan sahtecilik ve dolandırıcılık vakaları, bu tür altınların daha fazla güvensizlik yaratmasına neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu tür usulsüzlüklerin önüne geçmek ve yatırımcıları korumak adına kesme altınların satılmasını yasakladı. Kesme altının yasaklanmasıyla birlikte, altın sektöründe yeni bir düzenleme dönemi başlamış oldu.
Kambiyo Vergisi Nedir?
Bunun yanı sıra, Türkiye’de altın alım satımlarına ilişkin son dönemde yapılan bir diğer önemli düzenleme de kambiyo vergisi uygulaması. Yürürlüğe giren bu düzenleme ile bankalar üzerinden yapılan fiziki teslimat içermeyen altın alım satımlarına yüzde 0.2 oranında kambiyo vergisi getirildi. Altın yatırımcılarının ve bankaların bu yeni vergi düzenlemesi karşısında nasıl bir strateji izleyecekleri, sektör temsilcilerinin ne düşündüğü merak konusu oldu.
Peki, kesme altının yasaklanması ve kambiyo vergisi uygulamasının sektöre ne gibi etkileri olacak? Bu gelişmelerin ardındaki sebepler neler? Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez 24 Saat’e konuştu.
Elinde kesme altın olanlar ne yapacak?
Sönmez, kesme altın satışının perakende müşterilere satışının yasaklandığının altını çizerek kuyumcular arasında kesme altın değişiminin sürdüğünü belirtti.
Elinde kesme altın bulunanların için konuşan Sönmez, kuyumcuların kesme altını bozdurabilme kabiliyetlerinin sürdüğünü belirterek şunları kaydetti:
“Yasaların ilgisiz ve bilgisiz kişilerce yanlış yorumlaması sebebiyle kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Kamuoyunda bilinenin aksine kesme altının ‘nihai tüketici’ dediğimiz perakende müşterilere satışı yasaklandı. Bunun da iki sebebi var. Birincisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğlerinde bu tip altınlar gram altın tarzında basılı altın olarak tanımlanması ve ‘rafine’ olarak adlandırılan yetkili müesseselere verildi. Yetkili müesseseler basıyor, kuyumculara da onlar satıyorlar. Kuyumcular içerisinde de geçen sene nisan ayı itibarıyla yürürlüğe giren bir karar var. Karara göre rafineler de bu ürünleri Kuyum Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip kuyumculara satabiliyorlar. Yetki belgesini kuyumcular Ticaret Bakanlığı’n başvurarak temin edebiliyor. Bu düzenleme Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın talebiyle geldi. Bakanlık bu ilerin belli bir statünün altında satışını istediği için bunu lisansa bağladı.”
Neticede yasaların doğru yorumlanmadığından piyasada kaos yaratıldığını belirten Sönmez, kesme altının satışının yasaklanmasının diğer sebebini ise “İkinci olarak imalatçılar kesme altınların satılmasından rahatsızdılar. Bizim öteden beri gelen kuyumculuk geleneğinde böyle bir altın alım satımı yok. Bu sonradan piyasanın kendi kendine çıkardığı bir uygulamaydı” ifadeleriyle anlattı.
"Uygulamalarda aksaklıklar söz konusu"
Hazine ve Maliye Bakanlığınca çıkarılan yasaların sektörle ve sahayla istişare edilmeden çıkartıldığından uygulamalarda bazı aksaklıkların çıktığını belirten Sönmez, “Biz bunu STK yöneticileri olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yöneticileriyle ortak bir noktada birleştirmeye çalışacağız. Tabii bunlar da bir süreç istiyor” dedi.
"Kambiyo vergisi kuyumcuları pozitif etkiler"
Kambiyo vergisini sektör açısından değerlendiren Sönmez şunları kaydetti:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın finans kuruluşları ile arasındaki ilişkilerden kaynaklanan bir şey. Bu yeni çıkan yasa biz kuyumcuları etkilemiyor. Biz ‘kambiyo’ işlemleri yapmıyoruz, altın satımı yapıyoruz. Vergi fiziki altın teslimi yapılmayan işlemler için çıktı. Altın hesapları, Altın Transferi Sistemi gibi konularla alakalı. Bu durum bizi pozitif etkiler diye düşünüyorum çünkü vatandaşın kuyumculardan yaptığı alışverişte herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak.”
Son olarak vatandaşlara seslenen Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu tip bilgiler bu işin uzmanlarından dinlenmeli. Piyasada uzman olduğunu iddia eden ancak bu işe hiç vakıf olmayan pek çok insan var. Bunlar yeniden türedi. Vatandaşlarımızdan ricamız, yetkili ve uzman kişilerden bilgi almaları. Çünkü piyasa yanlış yönlendiriliyor ve bu da hem vatandaşı hem de bizim sektörü zarara uğratıyor”