Haber : Erva Gün Çanakkale Lapseki'de Nurol Holding'e ait TÜMAD Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni’ne verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının iptali talebiyle açtığı davada bilirkişi keşfi bugün yapılacak.   TEMA Vakfı'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Madencilik faaliyetini sürdüren altın madeninin proje alanı, 34,2 hektardan (49 futbol sahası) 429 hektara (613 futbol sahası) yaklaşık “12 KAT” büyütülmek isteniyor" denildi. Yapılan paylaşımın devamında şu ifadeler yer aldı; "Eğer bu büyüme gerçekleşirse;  Yüzbinlerce ağaç kesilecek, orman alanlarımız tahrip edilecek.  Bayramdere Barajı ve Çardak Lagünü başta olmak üzere bölgenin su varlıkları olumsuz etkilenecek.  Bölgenin ana geçim kaynağı olan şeftali ve kiraz üretimi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak."
Kapasite artışı için 158 bin ağaç kesilecek
Lapseki`de "ÇED olumlu kararı" alınan TÜMAD Madencilik projesi kapasite artışı ile 34 hektardan 429 hektara çıkarılmak isteniyor. 426 hektarı ormanlık alan içinde bulunan proje kapsamında 158 bin 437 ağacın kesileceği, yeraltı ve yerüstü su kaynakları ile 10 ülkeye ihracat yapılan meyve üreticiliğinin büyük zarar göreceği ifade ediliyor.
ÇED iptali ve yürütmenin durdurulması davası açıldı 
Aralarında, Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği ve Yenice Meyve Ticaret Ltd.Şti. ile 32 katılımcının bulunduğu dava başvurusu yapıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na karşı açılan davada, "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talep ediliyor.