Kıvanç El

Seçimlere çok az bir süre kaldı, sokağın da siyasetin de ana gündemi ekonomi.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, "Şampiyonlar ligi" olarak nitelediği ekonomi kadrosunu açıklamaya başladı. Son hafta ise gündemi ekonomiye kuracak.

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Ali Babacan ile sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, "Biz; adaletsizliğe, kötü yönetime ve kutuplaştırmaya karşı birleşe birleşe kazanacağız. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında Türkiye’miz, bu Şampiyonlar Ligi kadrosuyla ışıl ışıl parlayacak" ifadelerine yer verdi. Bir süre sonra da ekonomi yönetiminin açıklanacağını duyurdu.

Ekonomiye dair detaylı yöneticiler hemen açıklanmayacak eğer seçim kazanılırsa daha sonra açıklanacak.

Babacan mı Yılmaz mı?

Kılıçdaroğlu'nun Ali Babacan ile yaptığı açıklama "ekonomiyi Babacan yönetecek" yorumlarına neden olurken bu açıklamanın ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den de Bursa'da dikkat çeken bir çıkış geldi.

Akşener, Bilge Yılmaz'ı tanıtarak, "İnşallah ekonomimizi yönetecek. Dünyanın en iyi finansçılarından birisi" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun ardından Akşener'in yaptığı bu açıklama haklı olarak "Ekonomiyi kim yönetecek?" sorularının sorulmasına yol açtı…

Peki ekonomi yönetimi nasıl olacak?

Burada şunu söylemek gerek ekonomiye dair politika 6 parti tarafından belirlenecek bakanlara ise bu politikayı uygulamak kalacak.

Paladyum Tarım topraksız tarımla 200 tondan fazla üretim yapıyor Paladyum Tarım topraksız tarımla 200 tondan fazla üretim yapıyor

Ali Babacan ve Bilge Yılmaz arasında ekonomideki politikalara bakış açısı farklılıkları olduğu açık.

"Sorun çıkmadan yönetmek mümkün mü?" sorusu da elbette burada sorulacak ilk soru. Bu ise "liderin" yani eğer kazanırsa Kılıçdaroğlu'nun marifeti olacak ya da olmayacak. Bunu zaman gösterecek.

Altılı masanın ekonomi kurmayları dönem dönem toplanıyor ve politikaları ele alıyor. Seçim öncesi son toplantı ise yarın İstanbul mitingi öncesi gerçekleşecek.

Ekonomi bürokrasisi de ortak belirlenecek

Sadece ekonomiye dair bakanlıklar değil ekonomi bürokrasisi de altılı masa tarafından şekillendirilecek. Türkiye Varlık Fonu, Gelir İdaresi Başkanı, Kamu İhale Kurumu, TÜİK, Merkez Bankası, Merkez Bankası'na bağlı Para Politikası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, kamu bankaları gibi ekonomiye dair önemli kurumların yöneticileri de altılı masadaki dengelere göre belirlenecek. Burada bazı isimlerin konuşulduğu ancak henüz netleştirilmedi.

İsimler seçimlerin kazanılmasının ardından çıkarılacak ilk kararnamelerde açıklanacak.

Diğer yanda Cumhur İttifakı cephesinde ise henüz bir isimlendirme yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre önce ekonomi çevrelerince tanınan eski bakan Mehmet Şimşek ile görüşmüş ancak bir uzlaşma sağlanamamıştı.