Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2025 yılını “Aile Yılı” olarak ilan etmesinin ardından başlatılan “normal doğum” kampanyası, bu kez Sivasspor'un sahaya çıkardığı pankartlarla büyük bir tartışmaya yol açtı. Sivassporlu futbolcular, Fenerbahçe ile oynadıkları maç öncesinde ellerinde “Doğal olan normal doğum” yazılı pankartlarla sahaya çıkarak, toplumda doğum şekillerine dair bir mesaj vermeyi hedeflediler. Ancak bu hareket, kısa süre içinde büyük tepkiyle karşılandı.

Normal Doğum2

"Aile yılı" vurgusu sahalarda da yer buluyor

Kadın hakları savunucuları, kadınların doğum tercihleri hakkında erkekler tarafından yapılan yorumların, “beden siyaseti” ve “akıl verme” olarak değerlendirildiğini belirterek, pankartın kadınların bireysel haklarına müdahale olduğunu savundular. Söz konusu pankartın, futbol gibi erkek egemen bir alanda, kadınların doğum biçimleri üzerinde baskı kurmaya çalıştığına dikkat çekildi. Kadın örgütleri, bu tür söylemlerin toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışıyla bağdaşmadığını vurguladılar.

Bakan Kemal Memişoğlu: Maça sadece erkekler mi geliyor?

Sivasspor’un pankartına karşı gösterilen bu tepkiler üzerine, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da konuya dair açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, pankartın yer aldığı futbol maçını normal bulduğunu belirterek, “Normaldir. Futbol maçına sadece erkekler mi geliyor arkadaşlar?” şeklinde yanıt verdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan 'sezaryen' adımı: Özel hastanelerde yasaklandı! Sağlık Bakanlığı'ndan 'sezaryen' adımı: Özel hastanelerde yasaklandı!

Kadın örgütleri, erkek futbolcuların bu pankartlarla sahaya çıkmasının kadınların doğum tercihleri üzerinde baskı yaratmaya çalışmak olduğunu belirtti. Kadınların doğum şekillerinin sadece kendilerine ve sağlık profesyonellerine ait bir karar olduğunu ifade eden kadın hakları savunucuları, pankartın “kadınların bedenleri üzerinde baskı kuran” bir mesaj taşıdığını dile getirdiler. Normal doğum tartışmalarını kadın hakları açısından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, tıbbi açıdan İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu üyesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge Yılmaz 24 Saat Gazetesi için değerlendirdi

Kemal Memiş Normal DoğumSağlık Bakanlığı'nın "normal doğum" kampanyası Ekim 2024'te başladı ve 2025 Aile Yılı paralelinde sürdürülüyor

Canan Güllü: Sahalarda eşitlik ve adalet savunulmalı

24 Saat'e konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Sivasspor'un “Doğal olan normal doğum” pankartıyla sahaya çıkmasının kadınlar üzerinde baskı kuran bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Güllü, pankartın, kadınların doğum tercihlerini sorgulamakla kalmadığını, aynı zamanda onları belirli kalıplara sokmaya yönelik bir toplumsal müdahale olduğunu vurguladı.

Kadınların doğum şekli tercihlerinin, yalnızca kendilerine ve sağlık profesyonellerine ait olduğunu belirten Güllü, erkek egemen futbol kültürünün kadınların bedenleri üzerinde söz söyleme hakkına sahip olmadığını belirtti. Güllü, "Futbol sahaları, kadınların bedenleri üzerinde baskı kurmak için değil, eşitlik ve adaletin savunulduğu alanlar olmalıdır" dedi. Ayrıca, futbol kulüplerinin bu tür pankartlardan kaçınarak, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmaya yönelik kampanyalar düzenlemesi gerektiğini ifade etti.

Dr. Özge Yılmaz: Doğumun normali anormali olmaz

"Doğum şekline kadın karar verir, kendi bedeni üzerindeki söz hakkı kendisine aittir" diyen İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu üyesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge Yılmaz, "Kadınların bedenleriyle ilgili kararlara devletin ya da eril aklın müdahale etmesi, kadınları kontrol altına almaya çalışmaktan başka bir şey değildir"  ifadesini kullandı.

Yılmaz, doğumun normali ya da anormali olamayacağını, sadece vajinal doğum ve sezaryen doğum olduğunu ifade etti. "Normal doğum terimi, bilimsel bir tanımlama değildir" diyen Yılmaz, "Vajinal doğum, bebek ve anne için tercih edilen doğum şeklidir, ancak tıbbi gereklilik hallerinde ve anne adayının isteğiyle sezaryen doğum yapılabilir" şeklinde konuştu.

Kadınların bedenleriyle ilgili kararlara dışarıdan müdahale edilmesinin, onları kontrol altına almaya yönelik bir yaklaşım olduğunu belirten Yılmaz, doğum şekli konusunda karar verme hakkının tamamen kadınlara ait olduğunu belirtti. Yılmaz, sezaryen doğumu "anormal" olarak damgalamanın, bu şekilde doğum yapan kadınlarda travmalara yol açabileceği konusunda uyardı.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar