Nur Yıldız
AKP Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, AKP Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy ve diğer milletvekillerinin imzasıyla 10 Mart 2025 tarihli ve 86 sayılı “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu.
Teklif, oda ve birliklerin genel kurul ilanlarının artık gazeteler yerine internet sitesinden yayımlanmasını öngörüyor. Teklif yasalaştığı takdirde gazetelerde yayımlanan oda ve birliklerin ilanları dijital platformlara taşınacak. Teklifin gerekçeleri arasında, dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamak ve kaynakların etkin kullanılmasını sağlamak yer alıyor.
Teklifin 2. maddesi ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nda genel kurul toplantı davetlerinin gazetelerde değil, odaların ve birliğin resmi internet sitesinde ilan edilmesini öngörüyor.
“Duyuruların daha geniş bir kitleye hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlanacak”
Teklife ilişkin 24 Saat’e konuşan Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası (YMMO) Mevzuat İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Aktaş Kanun kapsamında, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda da bazı maddelerde değişiklikler yapılmasının teklif edildiğini aktararak şunları kaydetti;
“Yapılan değişiklikler, mevcut uygulamalarla karşılaştırıldığında belirli hükümleri güncelleyerek uygulamayı daha modern ve erişilebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Kanun teklifi ile, muhasebe mesleğiyle ilgili bazı uygulamalar modernize edilerek daha şeffaf bir hale getirilmek isteniyor.
Teklif, Genel Kurul toplantı duyuru ve çağrı yöntemlerini de günümüz iletişim araçlarına uyarlıyor. Geleneksel yöntemler olan taahhütlü posta ve gazete ilanlarının yerine, bundan sonra bu duyurular, odaların resmi internet siteleri üzerinden yapılacak. Bu değişiklik, toplantıların daha hızlı ve kolay bir şekilde duyurulmasını sağlayacak.
Aynı şekilde, genel kurul toplantı duyuruları için de geleneksel yöntemler yerine dijital bir sistem getiriliyor. TÜRMOB tarafından yapılacak genel kurul duyuruları da bundan böyle resmi internet sitesi aracılığıyla yapılacak. Bu, duyuruların daha geniş bir kitleye hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak”
“Meslek süreçlerinin daha modern ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor”
Diğer bir önemli değişikliğin ise 3568 sayılı Kanunun 48. Maddesi’nde yapıldığını ifade eden Aktaş, “Teklif, meslek ruhsatını bedelli veya bedelsiz kullandıran meslek mensuplarına meslekten çıkarma cezası verilmesini öngörüyor. Ayrıca, vergi mükelleflerinin mağduriyetlerini engellemek amacıyla disiplin cezalarının derhal uygulanması yerine, cezanın kesinleştiği tarihten sonra uygulanması da teklif ediliyor. Bu düzenlemeler, hem meslek mensuplarının haklarını daha iyi korumayı hem de cezaların daha adil bir şekilde uygulanmasını hedefliyor.
Bu düzenlemelerle, muhasebe mesleğiyle ilgili süreçlerin daha modern ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor” dedi.
“Meslek odaları ve üst birlik tarafından olumlu karşılandı”
Aktaş, Oda ve Birlik Genel Kurul duyurularının günümüze uygun iletişim araçları kullanılmak suretiyle yerine getiriliyor olmasının meslek camiası ile birlikte meslek odaları ve üst birlik tarafından olumlu karşılanmış olduğunu ifade ederek, değişikliye yönelik görüşlerini şöyle aktardı;
“Meslek mensubunun mesleki ruhsatını karşılıklı yanda karşılıksız olarak bir başkasına kullandırması durumunda meslekten ihraç edilmesinin yasa maddesine eklenmesi etik kurallara bağlılıkta zafiyet göstermeyen meslek mensupları tarafından olumlu görülmekte ve memnuniyetle karşılandığı anlaşılmaktadır”
Bu kapsamda iki hususa dikkat çeken Aktaş, şöyle devam etti;
“İlki kanun teklifinde cezanın derhal uygulanması yerine mükelleflerin muhtemel mağduriyetlerinin önlenmesi dikkate alınarak cezanın meslek mensubuna bildiriminden sonra uygulanması hususu belki daha objektif hale getirilebilir.
Muhasebe Meslek Yasasında Muhasebe meslek mensubu olabilmek ya da mesleki ruhsata erişim yalnızca tek fakülte ya da yalnızca tek lisans bölümü ile sınırlandırılmamış olmakla birlikte yasa kapsamında sayılan disiplinlerde yüksek lisans eğitimi alınması halinde de Muhasebe Meslek Mensubu olunabilmekte. Ülkemizdeki ruhsatlı meslek mensubu ve aday meslek mensubu sayısı dikkate alındığında sanki bu yönde bir düzenleme ihtiyacı oluşmuş ve gecikmeden uygulama alanı bulmalıdır”
İşte eski ve yeni şekliyle maddeler:
20. Madde, Dördüncü Fıkra:
Eski Şekli: Genel Kurul toplantısına, odaya kayıtlı üyeler yazı ile çağırılır. Çağırı mektubunun toplantı gününden en az 10 gün önce taahhütlü olarak postaya verilmiş veya üyeye tevdi edilmiş olması gereklidir. Davetiyede toplantının yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantıda yeterli çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, günü ve saati ile gündemi yazılır.
Yeni Şekli: Oda Genel Kurul toplantısının yeri, günü, saati ve gündemi ile ilk toplantıda yeterli çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, günü, saati ve gündemi, ilk toplantı tarihinden en az on gün önceden genel kurul tarihine kadar yayımda kalacak şekilde Odanın resmi internet sitesinde ilan edilir.
34. Madde, Üçüncü Fıkra:
Eski Şekli: Toplantıların günü, yeri, saati ve gündemi toplantı tarihinden en az yirmi gün önce tirajı yüzbinin üzerinde olan bir gazete ile ilan edilir ve ayrıca taahhütlü bir mektupla delegelere bildirilir. Bu ilan ve mektupta, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, yapılacak ikinci toplantının günü, yeri, saati ve gündemi de belirtilir.
Yeni Şekli: Birlik Genel Kurul toplantısının yeri, günü, saati ve gündemi ile ilk toplantıda yeterli çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, günü, saati ve gündemi, ilk toplantı tarihinden en az yirmi gün önceden genel kurul tarihine kadar yayımda kalacak şekilde Birlik resmi internet sitesinde ilan edilir.
48. Madde, Yedinci Fıkra:
Meslek ruhsatnamesini bir başkasına bedelli veya bedelsiz olarak kullandırdıkları tespit edilen meslek mensupları ile başka meslek mensuplarının ad ve unvanları kullanılarak beyanname düzenleyen, imzalayan ya da gönderen meslek mensuplarına meslekten çıkarma cezası verilir.
48. Madde, On ikinci Fıkra:
Eski Şekli: Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren uygulanır.
Yeni Şekli: Disiplin cezaları, cezanın kesinleştiğinin meslek mensubuna bildirilmesinden sonra uygulanır