Katolik Kilisesi tarihinde Kuzey Amerika’dan seçilen ilk papa olan ABD’li 14'üncü Leo, Vatikan’da halka açık ilk pazar duasını gerçekleştirdi. Regina Caeli (Göklerin Meryem’i) duası nedeniyle Aziz Petrus Bazilikası’nın locasından kalabalığa seslenen Papa'nın bu ayinini 150 binden fazla kişi izledi. Dua, Hz. Meryem’e adanmıştı.

Papa 14’üncü Leo, burada yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı’nın 8 Mayıs’ta sona erdiğini hatırlatarak, savaşın 60 milyona yakın insanın yaşamına mal olduğunu vurguladı. Günümüzde ise “parçalı bir üçüncü dünya savaşının dramatik senaryosunu yaşadığımız” bir dönemden geçildiğini belirtti. Ardından şu çağrıyı yaptı: “Papa Francesco’nun da defalarca belirttiği gibi, ben de dünyanın en büyüklerine sesleniyorum, bir daha asla savaş olmasın."

Ukrayna’daki savaşa da değinen Papa, yüreğinde "Sevgili Ukrayna halkının cefasını taşıdığını" belirtti. Burada adil ve kalıcı bir barışın bir an önce sağlanması gerektiğini dile getirerek, tüm tutukluların salıverilmesini ve çocukların ailelerine geri verilmesini istedi.

Gazze'de ateşkes çağrısı

Gazze Şeridi’ndeki sivil kayıpların da kendisini derinden sarstığını söyleyen Papa, “Derhal ateşkes ilan edilsin. Tükenen sivil halka insani yardım ulaştırılmalı ve rehinelerin tamamı serbest bırakılmalıdır” ifadeleriyle net bir tutum aldı.

Öte yandan Hindistan ve Pakistan arasında sağlanan ateşkese de değinen Papa 14’üncü Leo, bundan memnuniyet duyduğunu ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasını temenni etti. “Dünyada daha ne kadar çok çatışma var” diyerek küresel ölçekte barış çağrısında bulundu ve “bir barış mucizesi gerçekleşmesi için içtenlikle dua ettiğini” dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Anneler Günü’nü de unutmayan Papa, tüm dünyadaki annelerin bu özel gününü kutladı.

Ayrıca Vatikan’daki meydanı dolduranlar arasında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Peru’dan gelen kalabalıktı. 14’üncü Leo, yıllar boyunca Peru’da misyonerlik yapmış ve önemli görevlerde bulunmuştu. Ülkenin vatandaşlığını da 10 yıl önce alan Papa için ANKA’ya konuşan bazı Perulular, “O bizim için bir Perulu, ABD’li değil” ifadelerini kullandı.

Papa 14’üncü Leo, seçildiği günün hemen ertesinde, sadece kardinallerin katıldığı özel bir ayin de yönetti. Bu törende yaptığı konuşmada, selefi Papa Francesco’yu anarak onun “değerli mirasının” korunması gerektiğini vurguladı.

Yeni Papa, havari ismi olarak neden “Leo”yu tercih ettiğini de açıkladı. 1878-1903 yılları arasında görev yapan 13’üncü Leo’yu onurlandırmak istediğini belirten Papa, onun modern Katolik sosyal doktrinine öncülük ettiğini ve sanayi devrimi çağında sosyal adalet konusunda duyarlılık gösterdiğini anlattı.

Trump, AB ve Meksika mallarına yüzde 30 tarife uygulanacağını açıkladı
Trump, AB ve Meksika mallarına yüzde 30 tarife uygulanacağını açıkladı
İçeriği Görüntüle

Yapay zeka mesajı

Kilise’nin güncel sorunlarına da değinen Papa 14’üncü Leo, dikkat çekici bir noktaya işaret etti: "Bugün Kilise, yapay zekânın gelişmesiyle bağlantılı olarak insan onurunun, adaletin ve işin savunulması için yeni zorluklar getiren bir başka sanayi devrimine yanıt vermek üzere toplumsal doktrin mirasını herkese sunuyor" dedi. Kilise’nin yeni sınavının “yapay zekâ” olacağını böylece ilan etmiş oldu.

Kaynak: ANKA Haber Ajansı