Sağlık alanında yaşanan özelleştirme ve kiralama politikaları, kamu kaynaklarının nasıl harcandığına dair tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK), 2014-2024 yılları arasında yalnızca kira için yaklaşık 113 milyon TL ödeme yaptığı ortaya çıktı.
"Kamu Binaları Boş, Kurumlar Lüks Binalarda"
BirGün'de yer alan habere göre, Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı ve TİTCK'nin faaliyet raporları ile performans programlarından elde edilen verileri değerlendirdi.
Yalçınkaya, “Aile Sağlığı Merkezlerinden (ASM) hastanelere, bakanlık binalarından ofislere kadar her şey kiralık” değerlendirmesinde bulundu.
Yalçınkaya’ya göre TİTCK, 1920’lerde kamu binalarında hizmet verirken, bugün Çankaya’da lüks bir binada kiracı durumda. 2024 yılında kurumun kira harcaması yüzde 63 artarak 31 milyon TL'yi aştı. Bu da aylık ortalama 2,6 milyon TLkira demek.
"Kira Tutarı Kanserle Mücadele Bütçesine Eşit"
Kira giderlerinin büyüklüğü, sağlık hizmetleri için ayrılan bütçelerle karşılaştırıldığında dikkat çekiyor.
- 2024’te TİTCK'nin kira harcaması: 31 milyon TL
- Sağlık Bakanlığı'nın kanserle mücadeleye ayırdığı bütçe: 37 milyon TL
- Aşılama için ayrılan kaynak: 6,6 milyon TL
Yalçınkaya, “Bu tablo, kamu hizmeti yerine gayrimenkul sahiplerine kaynak aktarımını gösteriyor. Boş kamu binaları dururken lüks kiralık yerler tercih ediliyor” dedi.
Dr. Karakoç: “Topluma Karşı Kötülük Yapılıyor”
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Karakoç, AKP döneminde sağlık sisteminin metalaştırıldığını ve şehir hastaneleri aracılığıyla bütçenin büyük şirketlere aktarıldığını söyledi.
2025 yılı için yalnızca şehir hastanelerine 105 milyar TL ayrıldığını belirten Karakoç, “Eskişehir yolu boyunca onlarca kamu kurumu, özel şirketlerin dev binalarında kiracı. Bu, halkın sırtından yapılan büyük bir kötülüktür” ifadelerini kullandı.