Yılmaz: Her şey ayrıntıda gizli aslında ve ben de onu yakalamanın peşine düştüm

Ankara Karikatür Atölyesi‘nin kurucusu Emre Yılmaz, dördüncü kişisel karikatür sergisini açtı. Sosyal medyanın insan ilişkilerine yansımasından çevresel problemlere, hayvanlardan düşünce özgürlüğüne kadar pek çok temayı üç değişik formla anlatan Yılmaz‘ın sergisi, 19 Şubat tarihine kadar görülebilecek. Yılmaz, sergiye ilişikin merak ettiklerimizi 24 Saat Gazetesi'ne anlattı
SULTAN YAVUZ - Ankaralı karikatürist Emre Yılmaz dördüncü kişisel sergisini, kurucusu olduğu Karikatür Atölyesi‘nde Başkentlilerin beğenisine sundu. Bundan önceki sergilerinin şehir dışında olduğunu ve belli dönemleri içeren karikatürlerinden oluştuğunu belirten Yılmaz, söz konusu karikatürlerin elle çizilen ancak dijital renklendirmeyle yapılmış figürler olduğunu söyledi. Yeni eserlerinin bir araya gelmesiyle oluşan şimdiki sergide ise orijinalliği yakalamak ve farklı anlatım tekniklerini izleyiciyle buluşturmak isteyen Yılmaz‘ın kullandığı üç teknik dikkat çekiyor. İlki, insanların genellikle gazete ve dergilerden aşina olduğu yazılı karikatür; ikincisi hayvanlar üzerine farklı manipülasyonlarla, onları farklı şeylere dönüştürmek; üçüncüsü ise Yılmaz‘ın “Asıl dilim“ dediği, evrensel, yazısız karikatürlerden meydana geliyor. Yılmaz, yeni ürettiği karikatürler ile önceki çizimlerini karşılaştırarak şunları söylüyor: “Geçmişte, bir konuyu direkt anlatırken, son dönemde biraz da yaşadığımız atmosferden kaynaklı olarak, bazı konuları hayata indirgeyip ele aldım. Yani politikanın hayatın içinde olduğunu görerek ele aldım. Her şey ayrıntıda gizli aslında ve ben de onu yakalamanın peşine düştüm. Bir yerlere dokunabilmek beni tatmin ediyor. Bakış açımın süreç içinde genişlediğini görmek sevindirici…“ Piyano tuşundaki “beğeni“ sembolü Yılmaz‘ın dikkat çeken karikatürlerinden birinde ise bir piyanonun tuşlarından birinde, mavi renkli bir beğeni işareti bulunuyor. Sosyal medya kullanıcılarının aşina olduğu bu işareti kullanımı konusunda Yılmaz şunları ifade ediyor: “Piyanistin işine konsantre olması gerekiyor ama piyanonun bir tuşuna da beğenme tuşunu koymuş, aklı sosyal medyada. Son dönemde hepimizin aklı orada, fotoğrafım ne kadar beğenildi peşindeyiz. Sosyal medyadaki dünya o kadar hızlı ki, saniyeler için akıp giderken, bir karikatürist olarak benim kullanıcıyı yakalamam gerekiyor. İletişime olumlu katıkıları da var, mesela ben bu sayede uluslararası karikatüristlerle daha hızlı ve rahat iletişim sağlayabiliyorum. Brezilya Cartoon diye bir oluşum var mesela, onlar bizim ilk açılışımızı, eş zamanlı paylaştılar. Sosyal medya olumlu anlamda elbette kullanılabilir ama insanlar oradaki hızı başka türlü anlıyorlar.“ Emre Yılmaz‘ın sergisi 19 Şubat‘a kadar görülebilecek.

Emre Yılmaz kimdir?

1984 yılında Ankara’da doğan Yılmaz, 2004-2008 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Cumhuriyet, Sabah, Birgün, Evrensel ve Homur gibi gazete ve dergiler başta olmak üzere, birçok gazete ve dergide karikatürleri yayımlandı. Halen 2006 yılında kurmuş olduğu Obur Mizah Dergisi’nin kurucu editörlüğünü yapıyor. Obur Mizah adına birçok karikatür sergisi ve yarışma düzenleyen Yılmaz, ulusal ve uluslararası birçok karma sergiye katıldı. Ankara’da Karikatür Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Ankara Karikatür Festivali ekibinde yer alan Yılmaz, ayrıca Türkiye ve Almanya’dan iki karikatür ödülü sahibi... Ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarında seçici kurul görevlerinde de bulunan Yılmaz, karikatürist Nezih Danyal sayesinde Ankara’da Karikatür Vakfı’nda karikatür dersleri vermeye başladı. TRT kanalı için belli bir süre animasyon çalışması yapan Yılmaz, Tasarımcı Kafası Reklam Ajansı’nın da kurucusu… Yılmaz, 2018 yılında kurduğu Karikatür Atölyesi bünyesinde yer alan karikatür galerisi ve atölyesini yönetiyor.