Güray SOYSAL BAŞKAN ELDİVENLERİ GİYDİ

Güray SOYSAL

BAŞKAN ELDİVENLERİ GİYDİ

Ankaragücü Kulübü bir asrı tamamladı, Gençlerbirliği’nin ise bu konuda eli kulağında. Başkent’in sevilen bu iki takımından Ankaragücü, kadın halterine, Gençlerbirliği ise Kick boks’a önem veriyor. Profesyonel futbol haricinde bu 2 amatör branşlardan hem Ankaragücü’ne, hem de Gençlerbirliği’ne sevindirici haberler geliyor. Şırnak’taki müsabakalarda başarılı olup, Gençlerbirliği adını duyuran kick boksörler, Başkan Niyazi Akdaş’ı ziyaret etti. Hem de Başkan’a hediye ettikleri boks eldivenlerle birlikte... Benden söylemesi. Başkan Niyazi Akdaş, boks eldivenlerini giyip, futbolcuların arasına girerse, gerisini düşünmek bile istemem.

CİMNASTİK İÇİN VERİLEN ÖMÜR

Cimnastikçilerimizin dünyaya kendilerini kabul ettirişlerini hep birlikte izliyoruz. Ama... Onların içinde Ümit Şamiloğlu’nun yeri bambaşka... 1980’da Doğu Beyazıt’ta doğan ve bugüne kadar elde ettiği başarılarla adından hep söz ettiren Ümit Şamiloğlu, yavaş yavaş teknik adamlığa geçmeye hazırlanıyor. 25 yıl cimnastik salonunda ismini hep başarılılar hanesine yazdıran Ümit Şamiloğlu, şimdilerde bir taraftan teknik adamlığa, diğer tarafta ise kuracağı Vakfın faaliyetleri ile meşgul. Hayalini gerçekleştirmek isteyen bu büyük cimnastikçimiz bu spor dalının içinde kalma gayretini ortaya çıkarttığında, kazanan cimnastik sporumuz olacak.

İŞTE, BÜYÜK PEHLİVAN BU ADADA YATIYOR

Minderi rakiplerine dar eden ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı Koca Yusuf, 1885 yılında Kırkpınar başpehlivanı olurken, 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD'de devrin en ünlü güreşçileri ile güreş tuttu. 138 kilo sıkletindeki sporcu, 1.88 metre boyundaydı. ABD turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirdi. Koca Yusuf'un eşi Refiye'den Mehmet ve Hüseyin adında iki çocuğu oldu. Bu büyük Şampiyon Portekiz'in başkenti Lizbon'a yaklaşık 1500 kilometre uzaklıkta bulunan Azor Adaları, Atlas Okyanusu'nun ortasında bir adalar topluluğunda seyahat ederken, içinde bulunduğu gemisi burada batmıştı. ABD'deki turnesinden dönen güreşin efsane ismi Koca Yusuf, Atlas Okyanusu'nda bir gemi kazasında henüz 41 yaşındayken hayatını kaybetmişti. ABD'deki turnesinden dönerken 4 Temmuz 1894 yılında yaşanan deniz kazasında Atlas Okyanusu'nda hayatını kaybeden Koca Yusuf'un, Azor Adaları'na defnedilmiş olabileceği yönünde bazı araştırma sonuçları bulunmakta. Volkanik bir yapıya sahip olan Azor Adaları, bol yeşiliyle dikkat çekiyor. Ormanları ve yemyeşil ovalarıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Azor Adaları, özellikle doğasever turistlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Ve büyük Şampiyon doğa harikası bu yerde, yeşillikler içinde, burada yatıyor.

Unutulmayanlar: MERSİNLİ AHMET

27 Ekim 1914’de Dünya gelen Ahmet Kirecçi, Türk güreşçi. Olimpiyat tarihinde dereceye giren ilk iki Türk sporcudan birisidir. Spora 17 yaşında boks ve atletizm dallarında başladı. Bir antrenman sırasında sakatlanması üzerine atletizmi bıraktı. Daha sonra İstanbul'da Kumkapı Güreş Kulübü'ne girdi. Kasımpaşa SK'ya bağlı olarak uzun süre görev yaptı. Milli mayoyu ilk kez 1933'te İzmir'de düzenlenen Balkan Oyunları'nda giydi. Hem grekoromen, hem serbest stilde güreşen Kireççi, Balkan Oyunlarında grekoromende biri 1933 yılında 87 kiloda, ikincisi 1937’de ve 1940’da 79 kiloda olmak üzere üç kez birinci oldu. 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları'nda 79 kiloda serbestte üçüncülük elde ederek serbest güreşte Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı ve bu madalya bronzdu. 1948 Londra Olimpiyat Oyunları'nda grekoromende ağır sıklette altın madalya kazandı. 1949'da güreşi bıraktı. 17 Ağustos 1978 günü geçirdiği bir trafik kazası sonucu öldü ve Mersin Şehir Mezarlığı'na defnedildi.

ŞİMDİ NEREDELER?

Geçen hafta Sivasspor, Moldovyalı rakibini deplasmanda 1-0 yenme başarısını gösterdi. Perşembe günü yine TRT Spor’dan yayınlanacak bu maçın rövanşı Sivas’ta oynanacak. Ancak...Başkent Ankara olarak elimizdeki değerlerin kıymetini bilmediğimizi bir kez daha anladık. Sivasspor forması giyen Ahmet Oğuz, Uğur ve Sefa’nın bu ekibin içinde yer aldığını görünce, hem gurur duydum, hem de üzüldüm. Çünkü...Bu 3 futbolcu bir zamanlar Gençlerbirliği formasını giydiğini bildiğimden, bu güzelliğin meyvesini Başkent Ankara bir türlü görememesindendi. Haksız mıyım?

Doğru söze ne denir?

Üç şey boşlunadır. Aptala nasihat etmek, Cahit İle tartışmak, İki yüzlü ile dost olmak