Haber: Deniz Ali Tatar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali, 24-27 Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlendi. Sinemaseveri, kısa film tutkunlarını, sinema sektör profesyonellerini ve sinema öğrencilerini bir çatı altında toplayan festival, dört gün boyunca yoğun gündemi sadece ‘sinema’ ve ‘kısa film’e çevirdi. Dört gün boyunca Nişantaşı Üniversitesi’ne bağlı Neotech Campus’ta yer alan fuaye alanında ve salonlarda düzenlenen gösterimler ve söyleşiler, katılımcıları adeta sinemanın kalbine doğru götürdü.

Tüm isimler festivali ‘gönüllü’ olarak desteklediler

Festivalin direktörlüğünü üstlenen Nagihan Çakar, bu yıl festivale yüksek oranda film başvurusu aldıklarını belirtti: “Yedi aydır büyük bir emekle çalışıyoruz festivale ve 125 ülkeden toplamda 3221 film festivalimize başvurdu. Ön jürimiz bu filmleri değerlendirip, festivalin finalisti olmak üzere 40 film belirledi. Her biri büyük hevesle olarak bu filmler izleyip, birkaç kez toplantı yaparak içerinden en iyi filmleri zorlanarak seçti. Ana jürimizin de bu açından işi çok zordu, çünkü finale kalan 40 filmin her birini çok övdüler ve toplantılarda filmler üzerine tartışarak finalistleri belirlediler. Tüm jüri üyelerimiz festivalimiz, ‘gönüllü’ olarak temsil ettiler ve verdikleri her bir değer, bizi festivali yapmak konusunda daha da yüreklendirdi. Jürilerimizle beraber, ünlü isimlerin ve sinemaseverlerin festivalimize destek verip katılım göstermesi çok mutlulukla işimizi yapmamızı sağladı.” Festivale beraber yeni kısa film yönetmenlerini keşfetmek amacıyla bu yola çıktıklarını belirten Çakar: “Uzun soluklu bir festival olması temennisiyle yola çıktık. Sinema alanında yeni yetenekleri keşfederken, insanların kendilerini anlatabildikleri hikaye yolculuğuna dahil olmak istiyoruz. Temasızlık mottosuyla yola çıktık, çünkü konuda özgür olan bir yönetmenin anlatacağı hikayeler bizi daha çok meraklandırıyor açıkçası.” diyerek anlattı.

Ayrıca festivalin hazırlık sürecinde Çağrı Dora ve Ahsen Melike Fıçıcı’nın da büyük destek verdiğinden söz eden Çakar: “Festival hazırlamak büyük bir emek istiyor. O yüzden Çağrı ve Ahsen’e hazırlık sürecinde yanımda oldukları için yüzlerce kez teşekkür etmem gerek. Ayrıca söyleşi programımızın hazırlık sürecinde program koordinatörümüz Deniz Ali Tatar çok titizlikle çalıştı. Sektör profesyonelleriyle yapılan söyleşilerde, sinema öğrencileri konuklarla bir araya gelerek muhteşem bir deneyim yaşadılar. Ayrıca kısa filmlerin söyleşi ve gösterim bölümüyle ilgilenen festival koordinatörümüz Burcu Kurtiş’in ve görevli öğrencilerimizin de büyük bir emeği var. Bir yandan festivalin tüm çekim ve prodüksiyonel anlamında çalışmalarını gerçekleştiren Acunmedya Akademi ekibi de, büyük bir özveri gösterdi.” diyerek anlattı. Festivale katılımcı olarak gelen bir konuğun başka bir şehirden geldiğini ve o heyecanı gördüğünde daha da mutlu olduğunu söyleyen Çakar: “Bir festival takipçimiz, Gebze’den festivalimize katılım sağlamış. Kısa film gösterimi takip etmiş ve söyleşilere de katılmış. Kendisi ile son gün tanıştık, festival içeriğinden ve sinema dünyasından isimlerle tanıştığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Bir de başka şehirden geldiğini duyduğumuzda, bu bizi daha da mutu etti. Binevi amacımıza ulaştığımızın göstergesi oldu, gurur duydum tüm ekibimle bir kez daha.” diyerek anlattı.

Sinema sektöründeki alanlar konuşuldu

24 Nisan tarihinde açılışını yapan festival, üç gün boyunca sinema sektörünün duayen ve başarılı isimlerini ağırladı. Yapılan söyleşilerde sinemanın ‘yönetmenlik’, ‘oyunculuk’, ‘yapımcılık’, ‘görüntü yönetmenlği’, ‘sanat yönetmenliği’ ve ‘film eleştirisi’ gibi alanları da tartışıldı. Festivalin ilk günü, “Mitat” filmiyle beyazperdede olan yönetmen Süleyman Arda Eminçe ve yazar Doğu Yücel ile “Romandan Beyaz Perdeye: Mitat” söyleşisiyle başladı. Eminçe ve Yücel, “Mitat” filminin çekim sürecinde yaşadıklarını anlattı.  Altın Portakal ödüllü sanat yönetmenleri Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven’in konuk olduğu “Setlerde Sanat Yönetmeni Olmak” söyleşisinde ise, sinema filmlerinde sanat yönetmenlerinin çalışma stilleri konuşuldu. Başarılı oyuncular Hande Kaptan ve Melih Selçuk’un katıldığı “Bir Karakteri Oynamak” söyleşisinde ise, oyuncuların çalışma koşulları ve oyunculuk tecrübeleri üzerine sohbet edildi. Festivalin ilk günü, ‘Dizi Doktoru’ lakabıyla bilinen gazeteci ve dizi eleştirmeni Oya Doğan’ın dizi ve film incelemek üzerine yolculuğunu anlattığı “Dizileri ve Filmleri Tartışmak” söyleşisiyle son buldu. İkinci gün ise, Yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’nun katıldığı “Yapımcının Fon Bulma Yolculuğu” söyleşisiyle başladı. Aslanoğlu, sinemada yapımcılık konusunda bilinmeyen detayları anlattı. Başarılı oyuncular Deniz Baysal Yurtcu, Sera Kutlubey ve Zeynep Tuğçe Bayat’ın konuk olduğu “Oyunculuk Paneli: Kariyer Yolculuğu” söyleşisinde ise, oyunculuk tecrübeleri katılımcılarla paylaşıldı. “Cemil Şov” filmiyle ilk uzun metrajlı filmini yöneten Barış Sarhan ise, “İlk Film İlk Yönetmenlik Deneyimi” söyleşisinde tecrübelerini aktardı. Senarist Zafer Külünk’ün senaryo yazım teknikleri üzerine konuştuğu “Hikayeden Senaryoya” söyleşisiyle festivalin ikinci günü sona erdi.

Üçüncü gün ise, sinemada görüntü yönetmeninin görevinin konuşulduğu “Görüntü ve Sinemanın İlişkisi” söyleşisiyle başlangıç yaptı. Söyleşiyle deneyimli görüntü yönetmenleri Ahmet Bayer ve Emre Özel katıldı. Üçüncü gün ise art arda gerçekleşen iki oyunculuk söyleşisiyle devam etti. Birçok kısa filmde rol alan ve şu sıralar “Camdaki Kız” dizisinde oynayan başarılı oyuncu Merve Polat, oyunculuk tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Ardından oyuncu Aybike Turan’ın konuk olduğu söyleşide de oyunculuk konuşuldu. “Bir Kısa Filmin Yurt Dışı Başarısı” söyleşisiyle devam eden festival, “Bulutlardan Aşağı” adlı kısa filmin başarısı üzerine oldu. Yönetmen Cansu Boğuşlu ve oyuncu Cansel Elçin’in konuk olduğu söyleşi de ‘kısa film’ konuşuldu. Festivalin üçüncü günü, “Bir Yönetmenin Yolculuğu” konulu söyleşiyle başarılı yönetmen Murat Saraçoğlu’nun tecrübelerini paylaştığı söyleşiyle son buldu. Ayrıca festivalin finaline kalan kısa filmlerin yönetmenleri ve oyuncuları da festivale katıldı. Film gösterimlerinin ardından, üniversite öğrencileri moderatörlüğünde ekiplerle söyleşiler düzenlendi. Ayrıca festivalin yarışmasının dışında da bir ‘özel gösterim seçkisi’ oldu. Bu gösterimde yer alan filmlerin yönetmenleri de gösterimlere ve söyleşilere katıldı. Yönetmenler, kısa filmlerinin çekim sürecinde yaşadıkları tecrübeleri ve yaşadıkları hikayeleri katılımcılarla paylaştı.

Ödül alan filmler gala gecesinde açıklandı

Festivalin gala gecesi ise, 27 Nisan akşamı Nişantaşı Üniversitesi’nde düzenlendi. Hande Sarıoğlu’nun sunuculuğunda gerçekleşen gala ve ödül töreni, müzik ve sinemanın buluşmasına şahit oldu. Piyano ve keman dinletisinin ardından festivalin yarışma filmleri ve jüri üyeleri takdim edildi. Festivale katkı veren kişi ve kurumların yanı sıra, jürilere ve sponsorlara da plaket takdim edildi. Festival kapsamında 4 kategoride yarışan 40 kısa filmden 12’si ise, ana jüri üyeleri tarafından ödüle değer görüldü. Ödül kazanan filmleri ve yönetmenler, dereceleri ile şu şekilde açıklandı:

 

Animasyon kategorisi

Birinci: AZAMİ NEFES SAYISI - Mehmet Nuri Kaya

İkinci: A GUERRA FINITA - Sımone Massi - İTALYA

Üçüncü: THE ENCOUNTER - Aleksandra Krivolutskaia - RUSYA

Belgesel kategorisi

Birinci: BULAK - Evrim İnci

İkinci: SAATLER - Eren Aybars Arpacik

Üçüncü: ABELLA’NIN YOLCULUĞU - Enis Manaz

Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

Deneysel kategori

Birinci: UZAK AYNA - Alican Durbaş

İkinci: FRAKTAL: PARA ADAM - Zahid Çetinkaya

Üçüncü: SOĞUK, UZAK VE KİRLİ (COLD, DİSTANT AND DIRTY) - Halime Usta

Kurmaca kategorisi

Birinci: CEHENNEM BOŞ, TÜM ŞEYTANLAR BURADA – Özgürcan Uzunyaşa

İkinci: BİRLİKTE, YALNIZ - Kasım Ördek

Üçüncü: SOLO UN ENSAYO - Hugo Sanz - İSPANYA