Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan dış ticaret istatistiklerine göre, 2025 yılının Nisan ayında ihracat ve ithalatta artış yaşanırken, dış ticaret açığı dikkat çekici oranda büyüdü. Genel ticaret sistemine göre ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 artarak 20 milyar 801 milyon dolar, ithalat ise yüzde 12,7 artarak 32 milyar 893 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu gelişmeyle birlikte dış ticaret açığı söz konusu ayda yüzde 22,3 artışla 12 milyar 92 milyon dolara yükseldi. 2024 Nisan ayında yüzde 66,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 2025’te yüzde 63,2’ye geriledi.
İlk 4 ayda açık 34,5 milyar dolar oldu
2025 yılının Ocak-Nisan döneminde ise ihracat yüzde 3,7 artarak 86 milyar 113 milyon dolar, ithalat ise yüzde 6,6 yükselerek 120 milyar 699 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemdeki dış ticaret açığı yüzde 14,7 artışla 34 milyar 586 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 73,4’ten yüzde 71,3’e düştü.
Enerji ve altın hariç dış ticaret verileri de açığı gösteriyor
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda, ihracat Nisan ayında yüzde 11,1 artışla 19 milyar 253 milyon dolar, ithalat ise yüzde 13,5 artışla 25 milyar 420 milyon dolar oldu. Bu kalemlerde dış ticaret açığı 6 milyar 166 milyon dolar, dış ticaret hacmi ise yüzde 12,5 artışla 44 milyar 673 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu kapsamda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,7 seviyesinde gerçekleşti.
Almanya ve Çin zirvede: Ülkelere göre dış ticaret
Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 769 milyon dolar ile Almanya olurken, onu Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Fransa takip etti. Bu 5 ülke, toplam ihracatın yüzde 29,6’sını oluşturdu.
İthalatta ise Çin 4 milyar 177 milyon dolar ile ilk sırayı alırken, Rusya, Almanya, İsviçre ve İtalya en çok ithalat yapılan diğer ülkeler oldu. İlk 5 ülkenin toplam ithalattaki payı yüzde 42,1 olarak kaydedildi.
Ara mal ithalatı ağırlığını koruyor
İthalat kalemlerine göre değerlendirildiğinde, Nisan ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 69,4, sermaye mallarının payı yüzde 14,0 ve tüketim mallarının payı yüzde 16,3 olarak açıklandı.
İmalat sanayi ihracatı güçlü: Yüksek teknoloji zayıf kaldı
İhracatın sektörel dağılımına bakıldığında, Nisan ayında imalat sanayinin payı yüzde 94,4 ile başı çekti. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,3; madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı ise yüzde 1,7 oldu.
Buna karşılık, yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ihracatı içindeki payı sadece yüzde 3,5 seviyesinde kaldı. Aynı dönemde yüksek teknoloji ithalatının imalat içindeki payı ise yüzde 10,2 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisine göre ihracat düşüşte
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise, Nisan ayında ihracat bir önceki aya göre yüzde 7,8 azaldı, ithalat ise yüzde 4,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat yüzde 0,7 gerilerken, ithalat yüzde 3,4 artış gösterdi.
Özel ticaret sistemi verileri de açığı işaret ediyor
Özel ticaret sistemine göre Nisan ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 18 milyar 877 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14,5 artışla 30 milyar 473 milyon dolar oldu. Bu kapsamda dış ticaret açığı yüzde 24,2 artarak 11 milyar 595 milyon dolara çıktı.
Ocak-Nisan döneminde ise özel ticaret sistemine göre ihracat 78 milyar 332 milyon dolar, ithalat 113 milyar 345 milyon dolar olarak gerçekleşti. Açık yüzde 14,2 artışla 35 milyar 13 milyon dolara ulaştı.