Prof. Dr. Tuncay Birand’ın “Renklerim, Çizgilerim” sergisi, Medya Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı. Galerinin duvarlarını manzara resimleriyle süsleyen sergi, izleyicileri doğanın renkleriyle buluşturdu. Açılışı yoğun katılımla gerçekleşen sergide, ressamın kendine özgü çizgilerini taşıyan farklı boyutlarda eserler, sanatseverler tarafından büyük beğeni topladı. Açılış kokteylinde 24 Saat Gazetesi’ne konuşan Prof. Dr. Mehmet Tuncay Birand, sergi ve eserleri hakkında detaylar verdi.

Whatsapp Görsel 2025 03 08 Saat 14.21.45 57D9978D

Doğayı seyredip yorumladığını belirten sanatçı, gördüklerinin zihninde bıraktığı izlenimleri tuvale yansıttığını ifade etti. Resimlerinde doğaçlamaya yer verdiğini, gördüğü renkleri ve manzaraları hayal gücüne göre değiştirdiğini vurguladı.

Osman Sınav Kimdir? İşte Kurtlar Vadisi'nin Usta Yönetmeni Osman Sınav Filmleri Osman Sınav Kimdir? İşte Kurtlar Vadisi'nin Usta Yönetmeni Osman Sınav Filmleri

“Neredeyse 70 yıldır kendimi resimle ifade ediyorum”

Asıl mesleği mühendislik olan Birand, 1958 yılından bu yana resimle de profesyonel olarak ilgilendiğini, bunun kendini en iyi ifade edebildiği alan olduğunu söyledi. Çizim yaparken kompozisyonun aslına sadık kalarak doğaçlamalar yaptığını vurgulayan Birand, “Doğayı seyredip yorumluyorum. Gördüklerimin zihnimde bıraktığı izlenimleri tuvale yansıtıyorum. Resimlere muhakkak bir doğaçlama ekliyorum, gördüğüm renkleri ya da manzaraları hayal gücüme göre değiştiriyorum.

Daha çok renk izlenimleri üzerine çalışıyorum, lekeci bir tutumum var. Suluboyalarda da özel çizgilerim, karalamalarım bulunuyor. Bu, benim 1958’den beri kendimi ifade etme biçimim” diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2025 03 08 Saat 14.21.44 Edd483A0

“Sanat, her bireyin yaşamının bir parçası olmalı”

Sanat akımlarını ve etkinliklerini sürekli olarak takip etmenin, bireyin her alandaki yaratıcılığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanan Birand, tüm meslek dallarına ilişkin eğitimlerde sanata mutlaka yer verilmesi gerektiğini söyledi ve konuya dair şöyle konuştu: “Mühendislik öğrencilerime de elektrikçi, inşaatçı ya da makineci; kim olurlarsa olsunlar, yaratıcı olabilmeleri için bir sanatla ilgilenmeleri gerektiğini söylerim. Bu şiir olabilir, müzik olabilir, resim olabilir… Her bir bireyin yaşamının bir parçasında mutlaka sanat olmalı”

Whatsapp Görsel 2025 03 08 Saat 14.21.43 772F652C

Tuncay Birand kimdir?

Sanatçı, ilk, orta ve lise tahsilini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden aldı. 1984 yılında profesör oldu.

İngiltere, ABD ve Hollanda'da çeşitli üniversitelerde, araştırma kuruluşlarında çalışmaları yaptı, ders verdi. ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Rektör Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, TUBİTAK Bilim Kurulu görevlerinde bulundu. Avrupa Bilimsel ve Teknik Alanda İş birliği (COST) örgütünün Türkiye Temsilcisi ve Koordinatörü olarak görev yaptı.

Hollanda Delft Teknik Üniversitesi Uluslararası Telekomünikasyon ve Radar Araştırma Merkezi’nde Anten Sektörü Başkanı olarak görev yaptı. ABD’de Illinois Üniversitesi’nde (Urbana-Champaign) Fulbright profesörü olarak araştırmalar yaptı, ders verdi. İngiltere’deki Queen Mary College’ de araştırmacı olarak ve araştırma-geliştirme şirketi ERA Technology Ltd’de Uzman Danışman Mühendis olarak çalıştı.

Whatsapp Görsel 2025 03 08 Saat 14.21.41 22015Abf

Resme olan ilgisi, ortaöğretim yıllarında başladı. Ortaokulda Turgut Zaim’in, lisede Eşref Üren’in öğrencisi oldu. Fethi Arda’dan pastel, Yalçın Oğuz’dan suluboya tekniğine ilişkin bilgiler edindi. Sabri Akça, Işıl Özışık, Erkan Geniş atölyelerinde çalıştı. Yurt dışında bulunduğu dönemlerde, çeşitli galeri ve müzelerde incelemelerde bulundu.

Resimleri kişisel ve karma sergilerde sergilendi. BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği) üyesi olan Tuncay Birand, çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor.

Whatsapp Görsel 2025 03 08 Saat 14.21.42 134E64F1

Muhabir: Cemre Polat