Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10-13 Nisan tarihleri arasında etkili olan zirai don olayına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye genelinde 65 ilde etkili olan donun, birçok üründe ciddi kayıplara neden olduğunu belirten Bayraktar, bazı ürünlerde zararın yüzde 100’e ulaştığını söyledi.

“Don Olayı 65 İlde Etkili Oldu, Bazı Ürünler Tamamen Zarar Gördü”

Bayraktar, “Don afeti, son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri oldu. Meyve ağaçları, sebzeler ve ekili alanlar büyük zarar gördü. Don, gıda arzı ve fiyatlar üzerinde de baskı yaratabilir” dedi.

Zarar gören başlıca ürünler arasında kayısı, ceviz, kiraz, elma, üzüm, şeker pancarı, fındık, çay, zeytin, karpuz ve narenciye bulunuyor.

Bayraktar, bu ürünlerin birçoğunun aynı zamanda Türkiye'nin önemli ihraç kalemleri olduğunu hatırlattı.

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle ulaşıma kapatıldı Çanakkale Boğazı sis nedeniyle ulaşıma kapatıldı

“Sigortasız Çiftçilerin Zararları da Karşılanmalı”

Çiftçilerin büyük bölümünün tarım sigortası yaptırmadığını belirten Bayraktar, “Sigorta kapsamı dışında kalan çiftçilerimizin zararları da devlet tarafından karşılanmalıdır. Üreticiler yalnız bırakılmamalı” ifadelerini kullandı.

TARSİM yaptıran çiftçilerin de hasar tespit sürecinde sorunlar yaşadığını belirten Bayraktar, zararın hakkaniyetli şekilde belirlenmesini istedi.

“Çiftçi Borçları Ertelenmeli, Yeni Destekler Sağlanmalı”

Zarar gören üreticiler için devlet desteği çağrısında bulunan Bayraktar, “Çiftçilerin borçları faizsiz ertelenmeli, girdi desteği sağlanmalı, nakit yardım fonu oluşturulmalı” dedi. Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın maliyetleri karşılamaya yönelik çalışma başlatmasının olumlu bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

“İklim değişikliğiyle birlikte doğal afetlerin sıklığı ve şiddeti artıyor. Türk çiftçisi her şeye rağmen üretmeye devam ediyor. Bu emeğin arkasında durmak hepimizin görevidir” diyen Bayraktar, tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Editör: Nur Yıldız