Merkez Bankası'nın 2025 yılı ikinci enflasyon raporu toplantısı sona erdi. TCMB Başkanı Fatih Karahan yıl sonu enflasyon beklentilerini duyurdu.
Buna göre, TCMB Başkanı, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini 24, 2026 yıl sonu enflasyon tahminini 12, 2027 enflasyon tahminini ise 8 olarak açıkladı.
Bununla birlikte, ekonomi yönetiminin mesajları, enflasyonun yılı tahmin bandında yani yüzde 24 ile yüzde 29 arasında tamamlayacağı yönündeydi. Reuters anketlerinde yıl sonu için enflasyon yüzde 30 civarında tahmin ediliyor. Piyasada Merkez Bankası'nın bu yıla ilişkin enflasyon tahminlerinde revizyon yapmayacağı beklentisi ağır basıyordu.
Tahminler sabit kaldı
Banka, 7 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirdiği yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısında 2025 sonu enflasyon tahminini yüzde yirmi dört olarak açıklamıştı. Aynı toplantıda 2026 yılı için enflasyon beklentisi yüzde on iki olarak korunurken, 2027 yılında bu oranın yüzde sekize gerileyeceği öngörülmüştü.
TCMB Başkanı Karahan, söz konusu toplantıda 2025 yılı sonunda enflasyonun yüzde yirmi dört seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtmişti. “2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e düştükten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını öngörüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Bu doğrultuda, piyasa aktörlerinin büyük çoğunluğu Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyordu.
Diğer yandan Karahan, uzun vadede cari açığın beklentilerin altında seyretmesinin öngörüldüğünü, iç talep koşullarının ise önümüzdeki dönemde daha dengeli ve ılımlı bir görünüme kavuşmasının beklendiğini söyledi.
Karahan ayrıca ocak ayında cari dengede bir yükseliş yaşandığını, şubat ve mart aylarında bu artış eğiliminin devam ettiğini ve nisan ayında yeniden bir yükseliş kaydedildiğini dile getirdi. Enflasyon üzerinde etkili olan diğer faktörlere de değinen Karahan, özellikle tarımsal don olaylarının fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırabileceğini, bu etkinin başta meyve fiyatları olmak üzere genel fiyat düzeyine yansıyabileceğini belirtti.
Enflasyon tahminleri sıkça güncellendi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 17 Eylül 2024 tarihinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “2025’in sonunda enflasyonu yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ancak o dönem için yüzde 21 olarak açıklanan 2025 yıl sonu enflasyon tahmini, kısa süre içinde revize edilerek yeniden güncellenmişti.
Tahminlerde arka arkaya gelen güncellemelerle birlikte son olarak ocak ayında Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla bu oranı yüzde yirmi yedi virgül bire yükselttiklerini duyurmuştu. Merkez Bankası da 7 Şubat 2025 tarihinde düzenlenen Enflasyon Raporu toplantısı sonrasında 2025 yılı için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 24 revize etmişti.