Jeoloji Mühendisi Bekir Ödemiş, 10 yıl Ankara Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden sonra 1999 ve 2004 seçimlerinde doğum yeri olan Nevşehir Ürgüp’te arka arkaya Belediye Başkanı seçildi.

Abdullah Cenkciler

Başarılı çalışmalarından ötürü birçok ödülün yanı sıra Sarıca Kilisesi'nin yenilenmesi nedeniyle Almanya’da ‘Yeşil Palmiye’ ödülünün de sahibi olmuştur. Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı olur olmaz Ankara Ulus semtinde yerleşik ve adeta bir ‘Açık Hava Müzesi’ olan ve üzeri taş kalıntıları ile toz toprak yığıntılarıyla kaplanıp unutulmaya yüz tutan ‘Antik Roma Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmasını Eylül 2020'de başlatmıştır.

Bu kapsamda:

Milattan sonra 2. yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen tiyatronun kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde Kültür ve Tabiat Varlıkları Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilmiştir.

Uluslararası pek çok antik tiyatro rekonstrüksiyonu örnek alınarak hazırlanan restorasyon projesi kapsamında tiyatro 1500 kişiye yakın seyirci kapasitesine sahip bir açık hava sahnesi olarak da kullanılabilmektedir.

Tiyatronun, seyircilerin oturma yerleri (cavea), orkestra çukuru ve büyük olasılıkla iki katlı olan sahne binasından oluştuğu düşünülmektedir. Ancak çalışmalarda Cavea’nın ulaşılabilen kısımlarıyla sahne platformu restore edilebilmiştir. Cavea’nın ilk iki sırasının imalatında taraklanmış gri bej damarlı Afyon mermer blokları, üst sıralarında ise andezit plak taş kullanılmıştır.

Başta 40 yıllık dostum Bekir Ödemiş olmak üzere çalışmalarda emeği geçen herkesin ellerine sağlık.