Bir süre önce başlayan ve sayfalarımızda haberlerine yer verdiğimiz 6. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali ile 19. Uluslararası Ankara Caz Festivali etkinliklerBir süre önce başlayan ve sayfalarımızda haberlerine yer verdiğimiz 6. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali ile 19. Uluslararası Ankara Caz Festivali etkinlikleri devam ediyor. Bugün sayfamızda önümüzdeki günlerde sanatsever Ankaralılar ile buluşacak konserlerle ilgili haberler bulacaksınız.i devam ediyor. Bugün sayfamızda önümüzdeki günlerde sanatsever Ankaralılar ile buluşacak konserlerle ilgili haberler bulacaksınız. DOĞAN BULGUN/ANKARA "ATA VATAN ANA VATAN  ANADOLU"YA TÜRK EZGİLERİ

Şefika Kutluer flütü ile Anadolu’nun ezgilerinde bir yolculuğa çıkarıyor. Bu konserde geleneksel enstrümanlar ile Türklerin geleneksel müziğinden örnekler verilecek.

Şefika Kutluer Anadolu kültürünün damarlarımıza işleyen ezgilerini seslendirip müziğin gücünü sahneye yansıtacak. Kutluer ve topluluğun genel sanat yönetmeni, Kazakistan sanat emektarı Yelmira Şenduran bu etkinlik için özgün bir program ve senaryo hazırladı. Ayrıca Türki Cumhuriyetleri’nin müzik ve danslarından da örnekler verilecek. Unicef’in "İyi Niyet Elçisi" olan Şefika Kutluer yıllardır yapmakta olduğu yardım konserleri ve Anadolu turneleri ile Anadolu’nun en ücra köşelerine ulaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda Ege’de (Kaz Dağları’nda) köy konserleri de veren Anadolu’nun her köşesinde çalan Kutluer, yetiştiği toprakların kendisine verdiği renklerle bezenmiş, kendisine has, flüt çalma tekniği ve yorumu ile dünya çapında aranan sanatçılar arasında gösteriliyor. Şefika Kutluer uluslararası müzik kariyerinde, yıllardır, Türk değerlerini dünyaya tanıtmayı kendine ilke edinmiş. Büyük Türk düşünürlerini, Türk bestecilerini, Türk eserlerini, kısaca övünç kaynağımız olan - ya da olması gereken - bütün değerlerimizi dünyanın dört bir yanında yılmadan usanmadan tanıtıyor. Kutluer Dede Efendi, Itri ve Tanburi Cemil Bey gibi zamanını aşmış ve dönemini çok olumlu etkilemiş ünlü Türk bestekârlarına hayranlığını ve onların eserlerini klasik müzik formunda tekrar canlandırmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtiyor.

Konser, 16 Aralık Çarşamba MEB Şura Salonu’nda.

19.30: Konserden önce Timur Davletov "Şaman Kültürü" konulu bir sunum yapacak.

20.00: Şefika Kutluer Ve Türk Dünyası Yesevi Sanat Topluluğu

Sihirli flütle tango

Dünyaca ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluer 22 Aralık 2015 Salı akşamı 6. Festivalin kapanış konserini veriyor.

Kutluer’in dünya piyasasındaki en sevilen CD’lerinden olan ve birçok ünlü Tango melodisinin klasik tarzda seslendirildiği Tango Goes Symphony CD’sindeki eserler Kutluer’in flütü ile Ankaralı sanatseverlere ulaşıyor.

Çek Cumhuriyeti’nden gelecek "Virtuosi di Praga" (Prag Virtüözleri) Orkestrası eşliğinde verilecek konserin şefi tango aranjelerini de yapmış olan Peter Breiner olacaktır. New York’dan gelecek Breiner şefliğin yanı sıra konserde piyano da çalacak. Konserde Astor Piazzola, Rodriguez ve Canaro gibi ünlü bestecilerin La Cumparsita, Libertango, Milonga ve Adios Nonino gibi klasikleşen tangoları seslendirilecek.

Konserde, ayrıca, Kutluer’in dünya piyasasındaki en yeni CD’si "Latin Romance"da yer alan ve Amerika’da yaşayan Meksikalı besteci Jose Elizondo’nun Kutluer için bestelediği "Şefika’s Menuetto" isimli esere de yer verilecek.

Jose Elizondo’nun dünyada ilk kez seslendirilip kaydedilen eserlerinden oluşan albümden ayrıca "Autumn in Buenos Aires" isimli Tangoya da konserde yer bulacak. Hatırlanacağı gibi ünlü Jethro Tull grubunun flütçüsü Ian Anderson da Şefika Kutluer için "Şefika’s Tango" isimli bir beste yapmıştı.

Konser sırasında sahnede Ankara Devlet Opera Balesi’nin dansçıları tango gösterisi yapacak.

Tango Goes Symphony CD’si sevilen tango melodilerinin senfoni orkestrası eşliğinde dünyada ilk defa flüt ile seslendirildiği bir kayıt olarak çok ilgi görüyor.

Aranjelerini ünlü müzisyen Peter Breiner’ın Şefika Kutluer için yaptığı bu CD’de birbirinden ünlü Tango eserleri çok ilginç sürprizlerle süslenmiş olarak seslendiriliyor.

ABD’den Japonya’ya, Rusya’dan Arjantin’e birçok ülkenin basınında;

"Melek gibi şeffaflık ve şeytanca bir beceriye sahip", "Sihirli flüt", "Zengin, etkileyici ve kışkırtıcı", "Dikenler arasında öne çıkan gül", "Büyüleyici keyif verici" , "Türkiye’nin incisi" ve " Flütün Prima Donnası" gibi ifadelerle anılan, uluslararası sanat kariyerine klasik müziğin en önemli eserlerini seslendirerek devam ederken, zaman zaman "Cross-over" projeler içeren konser turneleri ve CD kayıtları da yapan Şefika Kutluer şunları söylüyor:

"Cross-over" projelerimde bazen Jazz’ı bazen Tango’ları klasik dünyaya taşırken, kaliteden kesinlikle taviz vermeden büyük bir titizlikle bu eserlerin klasikleşerek ölümsüzleşmesini sağlamaya çalışıyorum."

Arjantinli tango üstadı, Mario Safier iseTango Goes Symphony CD’si hakkında görüşlerini şöyle dile getiriyor:

"Çok güzel ve doğru bir eser yaratılmış. Uluslararası sanatçıların genellikle çalmadığı bazı önemli eserlerin de müthiş güzellikte çalınmış olması Arjantin’den çıkmış bir tür olan tangonun bir hayranı ve uzmanı olarak beni özellikle çok memnun etmiştir. Mükemmel bir flütçü tarafından seslendirilen ve senfonik renklerle bezenmiş "Tango Goes Symphony" yeni tango dinleyicileri yaratmak için iyinin de çok ötesinde harika bir CD olmuştur."

Konser, 22 Aralık Salı MEB Şura Salonu’nda.

19.30: Konserden önce Şefika Kutluer ile birlikte festivali düzenleyen eşi Refik Kutluer "Korumak İçin Tanımak Lazım" konulu Anadolu’nun değerleri hakkında bir sunum yapacak.

20.00: Prag Virtüözleri (Çek Cumhuriyeti), Orkestra: Virtuosi Di Praga, Şef: Peter Breiner (ABD), Solist: Şefika Kutluer

ULUSLARARASI ANKARA CAZ FESTİVALİ HIZ KESMİYOR

Uluslararası Ankara Caz festivalinde bu müziğe görül veren sanat sevenler 3 gün süreyle birbirinden hoş konserleri izleme olanağı bulacak.

DURUL GENCE 4+1

1954 yılında girdiği Deniz Harp Okulu'nda davul çalmaya başlayarak müzik hayatına atılan Durul Gence, 1970 yılında yaptığı Şeyh Şamil plağı ile ünlendi. Okul yıllarında kurduğu müzik topluluğu ve ardından çalıştığı "İstanbul Express", kurduğu "Asia Minor Mission" topluluklarıyla, Ajda Pekkan, Rüçhan Çamay, Gönül Yazar, Alpay, Tanju Okan, Ertan Anapa gibi isimlere eşlik eden sanatçı, yurt dışında da Herb Geller, Sonny Sharock, Bertice Reading, Four Pennies, Lili Ivanova, Mads Vinding, Peter Bastian, Anders Koppel, Herbie Mann gibi isimlerle çalıştı. Bir yıl kadar Norveç'te kaldı. ODTÜ'de ve Hacettepe Üniversitesi'nde "İnsan, müzik ve caz" dersleri veren Gence'nin, DG-4 adında bir topluluğu bulunuyor. Bir de not, Sanatçı, Mart 2005'te 50. sanat yılını kutladı.

16 Aralık Çarşamba 2015 saat 20.00 Samm's Bistro.

Konserde şu sanatçılar sahne alacak:

Durul Gence (Timpani, bongo, tumba, diğer percüsyon aletleri), Atilla Şentin (Saksafon, klarnet), Murat Ulus (Bas), Bilgehan Erten (Piyano), Egemen Özkasnaklı (Davul)

MİCHİEL BORSTLAP & SİBEL KÖSE – LOVE SONGS

Bu etkinlik, böylesi romantik bir kış gecesinde, hayatınız boyunca unutamayacağınız en iyi konserlerden biri olmaya aday. Günümüzün en iyi piyanistlerden Michiel Borstlap ile en iyi caz yorumcularından Sibel Köse sizleri konserlerine davet ediyor. Bu konsere Hollanda Büyükelçiliği ve Durance’ın destek olduklarını da söylemeliyiz. 1992 yılında Onur Derecesi ile Hilversum Konservatuarı’ndan mezun olan Hollandalı piyanist ve besteci Michiel Borstlap aynı yıl Brüksel’de Avrupa Yarışmasında "En İyi Solo Caz Performansı Ödülü"nü alarak adını duyurdu. 1996 yılında Thelonious Monk Besteci Ödülü’nü kazandı. Herbie Hancock, Bill Bruford, Gino Vannelli, Pat Metheny, Wayne Shorter gibi ustalarla çalıştı ve dünyanın önemli caz festivallerine katıldı. New York Times kendisinden "kristal berraklığında çalıyor" diye söz ederken Washington Post "Mozart Sonatlarına has zengin melodi ve tonal parlaklığa sahip" yorumlarıyla değerlendirdi. Yirmiden fazla albüm yapan sanatçı, 2006 yılında Bodrum Festivali’nde Sibel Köse ile ilk kez bir araya geldi. İstanbul’daki bir konserinde tanıştığı Ceylan Pınarlı ile evlenip Mavi adında bir kız babası oldu. 2010 yılından bu yana solo piyano konserlerine ağırlık veren Borstlap, kızı Blue/Mavi için bestelerinin bulunduğu albüm çok ses getirdi. 2014 yılında son albümü olan Frames raflarda yerini aldı ve Milano’da 24 bin kişilik bir seyirci karşısında konser verdi. Bortslap Kraliyet Akademisi üyesi olup, ilk Arap operası Avicenna/İbni Sina’nın da bestecisidir.

Konser, 17 Aralık Perşembe 2015 saat 20.00 MEB. Şura Salonu’nda.

SU İDİL TRİO

Su İdil 1994 yılında Ankara’da doğdu. Liseyi ODTÜ Koleji’nde tamamladı. 2012 yılında Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazandı. Cazla ortaokulun ilk yıllarında ilgilenmeye başladı. O yıllarda bir sene kadar Durul Gence ile birlikte çalıştı. 2010 yılında 6. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda Polonya Pulawy eğitim bursunu kazandı, orada Sibel Köse’nin vokal sınıfında yer aldı ve Dante Luciani, Bogdan Holownia gibi isimlerle çalıştı. 2012 yılında Akbank Jammz Yarışması’nda finale kaldı. Mart 2015'te yeniden katıldığı Nardis Genç Caz Vokal Yarışması'nda oy birliğiyle Letonya Riga Jazz Stage Yarşmasında Türkiye ve Nardis'i temsil etme ödülüyle beraber içinde İstanbul Jazz Festivali'nde sahne almanın da bulunduğu 4 özel ödüle layık görüldü. 15 yaşından beri Ankara ve farklı şehirlerde sahne almaya devam eden Su İdil bu süreçte İmer Demirer, Siber Köse, Önder Focan, Yahya Dai, Cem Aksel, Uraz Kıvaner, Kamil Erdem, Volkan Topakoğlu, Kürşad Deniz, Erdal Akyol, Ayşe Gencer, Ozan Musluoğlu, Ferit Odman, Engin Recepoğulları, Derin Bayhan, Dante Luciani, Bogdan Holownia, Mariusz Bogdanowicz, Sebastian Frankiewicz gibi önemli isimlerle sahne alma ve çalışma fırsatı buldu. Yüksek onur derecesiyle psikoloji eğitimine devam ederken çok değerli müzisyenlerle caz ağırlıklı olmak üzere R&B, funk, soul tarzlarda şarkı söylemeye devam ediyor.

Konser,18 Aralık Cuma 2015 saat 20.00 Samm's Bistro’da.

Trio şu isimlerden oluşuyor: Vokalde Su İdil, gitarda Onur Aymergen, trompette Doruk Gönentür.
Editör: TE Bilisim