Haber Merkezi - CNN'in haberine göre, İsveç'teki Karolinska Enstitüsünde bilim insanları yeterli uyku ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini araştırdı. Araştırmaya katılan 18-70 yaşlarındaki 429 kişiyle yapılan ilk çalışmada, kişilere son bir ay içinde kaç gece uykularından verim alamadıkları ve uykularını tam alamadıkları günlerde kendilerini kaç yaşında hissettikleri soruldu.

Hürriyet yazarı Şener DEM Parti'nin kapatılacağını iddia etti Hürriyet yazarı Şener DEM Parti'nin kapatılacağını iddia etti

Çalışmanın ilk bulgularına göre yetersiz uyuyan kişiler uykusunu tam alamadıkları her gün için 3 ay yaşlı hissederken son 1 ay boyunca uykularını tam alanların yaklaşık 6 yaş genç hissediyor.

İkinci çalışmada ise 18-46 yaşlarındaki 186 gönüllünün, arka arkaya iki gün boyunca 4 saat uyuduklarında kaç yaşında hissettikleri incelendi. İncelemeler sonucunda, peş peşe iki gün boyunca sadece 4 saat uyuyan gönüllülerin yaklaşık 4,5 yaş daha yaşlı hissettikleri bulgusuna ulaşıldı.

Erken veya geç uyumak dinlenme kalitesini etkiliyor

Araştırmacılar, sabahları uyanık olmayı sevenler olarak nitelenen "sabah kuşları" ile geceleri uyanık olmayı seven "gece kuşlarının" uyku kaybına verdiği tepkinin de değiştiğini gözlemledi.

Sabah insanlarının uykusunu az aldığı zamanlarda gece insanına göre daha kendilerini yaşlı hissettikleri, 9 saatlik uykularını aldıklarında ise daha genç hissettikleri tespit edildi.

Araştırmayı yorumlayan İsveç'teki Karolinska Enstitüsünde psikonöroimmünoloji (PNI) alanında çalışan Doktor Leonie Balter, uykunun insanların kendilerini kaç yaşında hissettiğine dair çok büyük etkisi olduğunu söyleyerek insanların daha genç hissetmeleri sağlanabilirse sosyal ve fiziksel açıdan aktif olacaklarını ve yeni deneyimlere daha istekli olabileceklerini belirterek çalışmanın önemine dikkati çekti.

Araştırmanın makalesi, "Proceedings of the Royal Society B" dergisinde yayınlandı.

Muhabir: Haber Merkezi