Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkımın etkileri aradan geçen 1 yılı aşkın sürede halen devam ediyor. 11 ili etkileyen yıkım sonrası birçok konut kullanılamaz hale gelirken mevcut konutların güvenliği de tartışma yaratıyor. Bölgedeki konut sorunu ise kira ve ev fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına yol açtı. 

"Kamuda tasarruf" Genelgesi Resmi Gazete'de "Kamuda tasarruf" Genelgesi Resmi Gazete'de

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, Mart ayında ülke genelinde konut fiyatları yüzde 57 arttı. Depremden etkilenen 11 ile bakıldığında 7 ilde artış bunun üzerinde. Hatay ve Kilis’te yıllık fiyat artışı yüzde 84, Elazığ’da yüzde 75 oldu. 11 ilde ortalama metrekare fiyatı 13 bin-19 bin TL, ortalama satış fiyatları 1.8-3 milyon TL arasında seyrediyor.

Martta Türkiye genelinde kira artışı yüzde 61. Kirada 10 ilde yapılan incelemede 7 ilin, ülke ortalamanın çok üzerinde olduğu görülüyor. Elazığ’da yıllık kira artışı yüzde 224, Şanlıurfa’da yüzde 154, Kilis ve Osmaniye’de yüzde 144 olarak hesaplandı. 10 ilde ortalama kira bedelleri ise 9 bin 500 TL ile 14 bin TL arasında değişiyor.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar