PRİZREN - Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği "Nazım Hikmet" Edebiyat Kolu, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve "GERÇEK" Kültür Sanat Spor Derneği "Naim Şaban" Edebiyat Kolu’nun ortaklaşa organizasyonuyla ölümünün 55. yılında Priştine’de "NAİM ŞABAN’a SAYGI GECESİ" düzenledi.

Gecede Naim Şaban’ın yaşamı, edebi yaratıcılığı, kültür ile sanat dünyamıza katkıları üzerine konuşmalar yanı sıra sanatçılarımız ve öğretmenlerimiz tarafından hazırlanmış özel içerikli sanatsal program, şairin eserlerinden seçkin örnekler, Naim Şaban’ın aziz hatırasını yaşatan özgün sunumlar yapıldı. Geceye şair, yazar, öğretmen ve aydınlarımız yanı sıra dernek başkanları ve üyeleri, Naim Şaban’ın aile yakınları, öğrencilerimiz ve yazarın aziz hatırasını kalplerinde yaşatan çok sayıda Priştineli katıldı.

Katılımcıları, Kosova Türk Yazarlar Derneği adına başkan Enver Baki, "GERÇEK" Kültür Sanat Spor Derneği adına derneğin eski başkanı Gülşen Bölükbaşı ve "Doğru Yol" Türk Kültür Sanat Derneği "Nazım Hikmet" Edebiyat Kolu adına da Dr. Taner Güçlütürk selamladı. Selamlama konuşmalarıyla başlayan gecede, tiyatro sanatçısı Yunus Şimşek tarafından Naim Şaban’ın eserleri üzerine başta Necati Zekeriya olmak üzere, dostu Niyazi Süleyman ve diğer uzmanlarımız tarafından yapılan edebi değerlendirmeler paylaşıldı.

İgbal Orlat Bırvenik hocamızın lise öğrencileri Alara Nobırda, Arzu Şufta, Ebru Pleşina, Buket İsmaili, Melisa Şahini, Tülin Ersoy, Rialda Muhoviç, Narin Hacikurteş’le birlikte hazırlamış oldukları resital, oratoryo ve şiirler ile Dilay Mecihan’ın solo flüt performansları geceye ayrı bir renk kattı.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Onursal Başkanı İskender Muzbeg, Tan gazetesi hatıralarına dayanarak Naim Şaban’la ilgili izlenimlerini paylaşırken, Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Zeynel Beksaç,

Süreyya Yusuf’un görüşlerine dayanarak, "Yaşamak ve yaratmak için gerçekten yetenekli olan Naim, kendi yetisini tamamıyla anlayamadan, gücünün düzeyini sonuna kadar vardıramadan, dayancını kıran aşırı içliliğin kurbanı olup gitti" dedi. Beksaç, "Naim Şaban erken yaşta bu dünyaya gözlerini yummasaydı, nasıl ki rahmetli Necati Zekeriya kısa öyküde Avrupa düzeyini yakalamışsa, o da, içsel şiirde aynı başarıya imza atmış olacaktı" şeklinde görüş beyan etti.

Sunumunda Naim Şaban’ın hayatı ve edebi yaratıcılığının önemli nirengi özellikleri üzerinde duran Dr. Taner Güçlütürk, dernek etkinliklerinin odağında insana değer vermeyi esas alarak, 65 yıl içerisinde bu coğrafyada eğitimden, kültüre, sanattan basın yayın hayatına kadar Türk diline imza atmış önemli şahsiyetlere saygı geceleri düzenlemeye devam edeceklerini, geçen yıl bir dizi etkinliğe imza attıkları gibi, son üç ay içerisinde de Enver Baki başkanlığında toplam on etkinliği başarıyla gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Programın devamında Naim Şaban’ın eşi Raziye Hanım, yeğeni Güner Şaban, Arif Bozacı ve İbrahim Arslan tarafından Naim Şaban’la ilgili hatıra, görüş ve değerlendirmeleri paylaşıldı.

Gecenin sonunda Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki tarafından, "Gerçek" Derneği Başkanlığını yapan ve Kosova’nın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi görevine atanan Gülşen Bölükbaşı’na,

Çanakkale Savaşı’nın 100.yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü vesilesiyle, kurluşunun 65.ci yıldönümünde bulunan "Doğru Yol" Türk Kültür Sanat Derneği "Nazım Hikmet" ve "GERÇEK" KSSD "Naim Şaban" Edebiyat Kollarıyla ortaklaşa düzenledikleri edebiyat buluşmalarının gerçekleştirilmesi, yanı sıra Balkanlarda Türk kültürü, sanatı ve edebiyatının yaşatılmasında sunmuş oldukları değerli katkıları adına takdirname sunuldu. "Naim Şaban’a Saygı Gecesi", çekilen hatıra fotoğrafları yanı sıra çay molasında devam eden muhabbet eşliğindeki şiir faslıyla son buldu.

Editör: TE Bilisim