Çetin Sak / Mardin

Sağlık Bakanlığı uygulaması Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastaların randevu alamama sorunu devam ediyor. Covid 19 tedbirleri ile birlikle hastanelerin randevusuz hasta almamasıyla başlayan bu sorun, halen sürüyor. Konuyla ilgili Mardin Tabipler Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaşı ve randevu almada sıkıntı yaşayan üç vatandaş ile konuştuk. 

İzmir'de yemek borusu tıkanıklığı hastası çocukların aileleri uzmanlarla buluştu İzmir'de yemek borusu tıkanıklığı hastası çocukların aileleri uzmanlarla buluştu

“MHRS’de yaşanan sorunların yakın zamanda çözüleceğini sanmıyorum”

DrbinbaşgdozelMardin Tabipler Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaşı, MHRS’den hastaların randevu almasında yaşanan sıkıntıya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Vatandaştan gelen talep fazla ve yoğunluk fazla olduğu için randevu almakta sıkıntılar maalesef devam ediyor. Vatandaşlar, sağlık hizmetinden yeterince faydalanamıyor. Hekimin hastayı muayene etme süresi en az 15 dakika olmalı. Çünkü hekim-hasta ilişkisinin kurulması için ancak bu süre yeterli olabilir.  Ama yoğunluk fazla olduğu için hekimler, hastalara 5 dakika kadar zaman ayırabiliyor. Bu da hastaların nitelikli hizmet alamamasına neden oluyor. 

Avrupa’da sağlık alanında basamak sistemi gelişmiş durumda. Türkiye’de basamak sistemi teorik olarak var ama pratikte uygulanmıyor. Bu da hastaların birikmesine ve yoğunluğun artmasına neden oluyor.

Özellikle sağlık alanında Almanya, nitelikli hekimler alıyor. Hekimlerin göç etmelerinin nedeni mesleğini yeterince yapamamasından kaynaklanıyor. Geçen gün bir hekim geldi tabipler odasına. Çünkü yurt dışına gitmeleri için buradan iyi hal belgesi almaları gerekiyor. Branşı çocuk radyoloğu ve gerçekten önemli bir dal. ‘Niye gidiyorsun?’ diye sorduğumda, ‘Burada kendimi geliştiremiyorum. Yeterli teknik ekipman yok ve başka yerden çekilen filmlere bakıyorum’ dedi. 

Hekimlerin göç etmesinin sebebi, ekonomi değil eğitim. Göç eden hekimlerden aldığım bir diğer cevap ise  ‘İki çocuğum var, onların iyi bir eğitim almaları için yurt dışına göç edeceğim. Burada eğitimin kalitesi maalesef çok düşük’ şeklinde oldu. 

Ülkemizden Avrupa’ya göç eden hekimlerin yerini, 3. dünya ülkelerinden gelen hekimler dolduruyor. Gelen bu hekimler, yaşanılan sorunlar karşısında itiraz etmi̇yorlar hatta bu durumdan memnunlar. Durum böyle olunca sağlık alanında yaşanan sıkıntılar bir çözüme kavuşturulmuyor. MHRS randevu sisteminde yaşanan sorunların yakın zamanda çözüleceğini sanmıyorum. Zaten bu konuda atılan bir adım da yok.”

MHRS sistemi güncellenmeli…

Sistemden şikâyetçi Mehmet Şirin, şunları söyledi: 

“MHRS sisteminin hayata geçilme fikri, ilk başta vatandaşın işini rahatlattı. Önceleri hastane kapılarında saatlerce sıranızı beklemek zorunda kalıyordunuz. Pandemi ile birlikte bütün iş randevuya kalınca sistem topyekûn çökmüş durumda. Diş randevusu almak istedim, 25 gün sonrasına randevu vereceklerini söylediler. 25 gün boyunca diş ağrısı için de randevumu ya bekleyeceğim ya da özel bir hastaneye gitmek zorunda kalacağım. Sadece bir diş tedavisinde bile vatandaşın bu kadar bekliyorsa diğer hastalıkları düşünemiyorum. Parası olan özel hastaneye gidiyor. Parası olmayanlar ise randevu probleminden kaynaklı özel hastaneye dolaylı yoldan yönlendirilmiş olunuyor. MHRS sisteminin güncellenmesi gerekir. Bunun yolu da bir tarafta randevu ile hasta tedavi gününü beklemeli acil ve aniden hastalanan hastalar ise aynı gün içinde hastaneden sırasını alabilmeli. Çünkü burada insanın iradesinin dışında gelişen bir durum söz konusu. Yetkililerden MHRS sisteminin güncellenerek hastaların bekleme sürelerini kısıtlayacak bir formül istiyoruz.”

Cildiye polikliniği için 20 gün bekleyen Harun Aydoğan, “Eskiden sabah erkenden geliyorduk, bekliyorduk ama gününde muayene oluyorduk. Bu sistem çıktığından beri doğru düzgün sağlık hakkımızı alamıyoruz. Vatandaşı mağdur etmeyecek bir sistemin acilen getirilmesi gerekiyor. Çünkü sağlık ertelenecek bir konu değildir” ifadesini kullandı. 

Göz randevusu için iki aydır beklediğini ve randevu alamadığını bildiren Zeynep Paksoy ise, bu sistemin vatandaşı mağdur ettiğini belirterek “182 hattını aradığımda 15 gün boyunca randevunun bulunmadığını ve önümüzdeki hafta tekrar aramamı söylüyorlar. Diğer hafta şansımı deniyorum ama yine sıkıntı devam ediyor” diye konuştu.

Editör: Web Editör