NECDET AYAZ - Ankara’nın Başkent oluşunun 100. Yılı 13 Ekim 2023 tarihinde kutlandı. Cumhuriyet Bayramımız, 29 Ekim 2023 tarihinde, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 104.yılı da 27 Aralık 2023 tarihinde kutlanacak. Bu önemli günlerimiz, Başkent Ankara’da Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mansur Yavaş tarafında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. “Marifet iltifata tabidir “sözü doğrultusunda ben de Sayın Mansur Yavaş’ı bu hassasiyetinden dolayı kutluyorum. Kendisinden 86 yıldır aralıksız organize edilen 27 Aralık “Büyük Atatürk Koşusuna da sahip çıkmasını da bekliyorum. Çünkü bu koşu, 1936 yılında Atatürk’ün huzuruna çıkan bir heyet tarafından “Paşam Ankara’yı gördüğünüz yerden geldiğiniz yere kadar bir koşu yapmak isteriz” diye izin alınarak yapılan bir koşudur. Ancak 2012 yılında esnafın mağduriyeti gerekçe gösterilerek yarış parkuru maalesef değiştirildi.
Alınan bu karar camiamızı derinden üzdü. 2020 yılında da pandemi gerekçe gösterilerek “Sembolik” olarak yapıldı. 2022 yılında eski parkurunda yapılacağı açıklanmasına rağmen bu söz de tutulmadı. Ayrıca Atletizm Federasyonu’nun bu liyakatsiz yönetimi 8 Ekim 2023 tarihinde Çek asıllı bir hanımın kurduğu şirketin ve bulduğu sponsorlarla Ankara da “Runkara Yarı Maratonu” organize edildi. Bunu yanlış olduğunu Türk Spor Ajansı’ndaki köşemde dile getirdim. Yanlıştı çünkü Ankara, dünyanın bildiği ve Türkiye’nin Başkentidir.  Ayrıca bu tür yarışlar dünyada kent adıyla yapıldığı da herkesin malumudur. Bu nedenle “Ankara Yarı Maratonu” olarak neden yapılmadığını sordum. Ancak cevap alamadım.
Bu yıl 87’ncisi organize edilecek olan “Büyük Atatürk Koşusu” başkentin çok önemli organizasyonlarından biridir. Bu koşunun önem ve anlamı doğrultusunda organize edilmesi de gerekmektedir. Bu gelişmeler sonucunda bunu yapacak kişinin de Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın olabileceğini düşündüm. Çünkü Sayın Başkanın milli değerlere bakışını biliyor ve bununla da gurur duyuyorum.
Bu nedenledir ki,  eski bir milli, şampiyon ve rekortmen bir atlet olarak Büyük Atatürk Koşusu’nun, tıpkı ‘İstanbul Maratonu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesince organize edilmekte olduğu gibi, bu koşunun da Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca ve ismine yakışır bir şekilde organize edilebilmesini Sayın başkandan talep ediyorum. Sayın Mansur Yavaş’ın da bu talebe duyarsız kalmayacağını da düşünüyorum. İhtiyaç duyması halinde kendisine “Büyük Atatürk Koşusu” ile ilgili bir sunum yapabileceğimi de bilinmesini istiyorum.