1984 sezonundan beri 16 şampiyonluğu ile Sultanlar Ligi'ne damga vuran Eczacıbaşı Dynavit, 2012’den itibaren bayrağı Fenerbahçe ve Vakıfbank’a teslim etmiştir.

Ergun Mengi

10 yıldır şampiyonluk yüzü göremeyen Eczacıbaşı Dynavit 2022 yılında, 4 kupada şampiyonluk parolasıyla, yaptığı transferler ve ligin ilk altı haftasında aldığı sonuçlarla, Fenerbahçe ve Vakıfbank’ı 3-0, THY’yi 3-1 ile sahadan silerek, “bu yıl bizim senemiz olacak” demişti.

Ama olmadı.

2023-24 sezonu başlarken hemen hemen hiç süre alamayan Samanta Fabris, çok başarılı olan Maja Ognjenoviç, Laura Heyrman ve Saliha Şahin takımdan ayrıldı. Kimler geldi? 30 yaş ve üzeri Alexa Gray, Jovana Stenoviç ve Polonya’nın parlayan genç yıldızı pasör çaprazı Martyna Czyrnianska. Bence 4 kupaya talip olana bir takım için hatalı transferler. Hatalı olduğu şuradan belli genç yıldız Martyna Czyrnianska bugüne kadar hiç süre almadı Antrenmanda oynasın diye alınmış. Jovana Stenoviç birçok maçta yedekteydi. Takımda Jack Sinead Kısal, Yasemin Güveli ve Beyza Arıcı varken Stenoviç uygun değil. Kim uygun olurdu, dünyanın ilk dört sırasında yer olan orta oyunculardan birisi olsaydı uygun olabilirdi. Alexa Gray’i de bu kapsamda değerlendirebiliriz.
Sonuç olarak, 2024 yılında Dünya Kulüpler Şampiyonasını kazanan Eczacıbaşı CEV Şampiyonlar ligine yarı finalde, Axa Voley Türkiye Kupasında ve Sultanlar Liginde finalde kaybetti. Şimdi bu durumdaki Eczacıbaşı’nın çalıştırıcısı Ferhat Akbaş’ı mercek altına alalım. Soralım:

Jovana Stenoviç ve Alexa Gray’i neden aldınız? Yasemin Güveli, kulüp içi tartışmadır, diyerek nokta koydunuz ama biz hala merak ediyoruz bu sporcudan niçin yararlanmadınız.

Neden genç oyuncuları takıma kazandıramıyorsunuz? İyi ki Santerelli, milli takımda Elif Şahin’e forma verdi de kız hak ettiği yeri buldu. Niçin Defne Başyolcu, Dilay Özdemir’i yıldız haline getiremiyorsunuz.

Zaman zaman Boşkoviç’in pozisyonundae herkesi oynattınız ama Polonya milli oyuncusu Martyna Czyrnianska’yı neden hiç oynatmıyorsunuz. Bunlara cevap bulamıyorum.

Saha kenarı heyecanlı haliniz takıma negatif enerji veriyor. Molalarda çok konuşmanız, molalarda İngilizce konuşmanız, GDS müracaatlarını mola gibi kullanmanız, bilin ki takıma negatif etki ediyor.

Oyuncular ve biz seyirciler bunun farkındayız. Tabii ki ara sıra veya molalarınız bittiyse maçın ritmini durdurmak adına GDS'ye müracaat edilir ama koşa koşa sporculara bir şey anlatılmaz, vakarla kenarda beklenir. Herkes merak ediyor. Molalarda ne söylüyorsunuz diye, molalarda voleybolla ilgili temel hareketler söylenmez. O pozisyondaki blok ve savunma taktiği verilir, en önemli amaç “o pozisyonu” geçebilmektir. Maçın geneline ilişkin taktik ise o molalarda değil, hafta içi çalışmalarında verilir.

İtalyan liglerini izleyin, Santerelli tüm 6’sı yabancı olan oyuncularına molalarda İtalyanca konuşuyor,
birçok çalıştırıcı böyle, zaten Türkçe voleybol terimlerinin çoğu her dilde benzer, olmayanlarını da yıllarca Türkiye’de oynayan bu oyuncular öğreniversin. Yabancı dilde ifadenizi aktarabilirsiniz ama heyecan ve duygularınızı aktarmakta zorlanıyorsunuz. Bir de gözlerinize gülümseme katın lütfen.

Eczacıbaşı Dynavit, Ferhat Akbaş’la 3 yıl daha devam kararı almış, bence doğru bir karar, iyi transferlerle desteklendiğinde Eczacıbaşı hak ettiği yeri muhakkak alacaktır.