Türkiye bir erken seçime gitmediği takdirde 4 yıl seçim yaşamayacak. Bu dönemde ana gündem ise yeni bir Anayasa olacak. Kamuoyunda "siyasi iklimin yumuşamasına dair" büyük bir beklenti olduğu açık. Bu iklimin hayata geçmesi için de gözlerin çevrildiği yer, önümüzdeki hafta Beştepe olacak...

Kıvanç El

Yerel seçimin birinci partisi CHP'nin lideri ile 10 ay önce genel seçimin birinci partisi ve kazananı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelecek. Bu görüşme öncesi iki isim arasında "yerel iktidar"-"genel iktidar" polemiği yaşansa da bu polemik çok büyütülmedi.

Görüşmede Özgür Özel'in en önemli gündemi CHP'nin yerel seçimlerden birinci parti çıkması sonrası gündeme gelen "belediye borçları" olacak. CHP'nin devam eden çalışmalarda ilk tespitlerine göre AKP'den alınan belediyelerin 100 milyar TL'yi aşan borçları bulunuyor. Borçların yapılandırılmasında iktidarın işleteceği onay mekanizmalarının ağırdan alınması o belediye sınırlarında yaşayanları zor durumda bırakabilir. Ayrıca iktidarın belediye gelirlerini azaltmaya yönelik çalışmaları olduğu biliniyor… Bu konu başlıkları toplantıda ele alınacak. 

Belediye gündemi dışında Özgür Özel'in çantasında; başta Can Atalay olmak üzere Gezi tutuklularının durumu, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki Can Atalay davasında yaşanan yetki, 28 Şubat davasından tutuklu bulunan Çetin Doğan'ın tutukluluğu, "Hasta tutuklular" gibi başlıklar da olacak. Bu konularda Özel'in Erdoğan'a bir dosya sunması da bekleniyor. 

Ayrıca, Özgür Özel, atanamayan öğretmenler, ücretli öğretmen sorununun çözümü, emekli maaşlarının düşüklüğü, temmuz ayında zam olmayacağı açıklanan asgari ücrete ek zammın yeniden gündeme getirilmesi gibi ekonomi başlıkları da konuşulacak konulardan olacak.  Özel'in kamu kurumları olan TRT ve Anadolu Ajansı'na dair rahatsızlıklarını da Erdoğan'a iletmesi bekleniyor.

Peki Erdoğan'ın gündeminde hangi başlıklar var? Erdoğan'ın ana gündemi ise yeni Anayasa olacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığını bıraksın ya da bırakmasın "yeni Anayasa yapan cumhurbaşkanı" olmak istiyor. Erdoğan 4 yıl seçim olmadığını ve yeni Anayasa'yı tüm partilerin desteğiyle yapmak istediklerini Özel'e iletecek. Bu kapsamda ilk adım ise 30 Nisan Salı günü atılacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Özgür Özel'i ziyaret edecek. Ancak Erdoğan'ın bu adımı atacağını bilen Özgür Özel'in "Erdoğan'ın mevcut Anayasa'ya dahi uymadığını" söylemesinin nedeni de bu başlık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'in birinci parti açıklamalarına da yanıtı var. Özel ile yüz yüze görüşmede söyler mi bilinmez ama Erdoğan'a yakın isimler Erdoğan'ın "Türkiye'de iktidar 14-28 Mayıs 2023'te belirlendi. Yetkiyi millet verdi. Yerel sonuçlar üzerinden iktidara bir vesayet kurma girişimi yanlış olur" mesajı verebileceği konuşuluyor. 

Erdoğan'ın ayrıca ekonomi modeli ile ilgili Özgür Özel'e bilgi vermesi de beklenirken, yeni yargı reformu hakkında da konuşacağı ve Özel'den de görüş alacağı kaydediliyor. 

Kamuda kapsamlı bir tasarruf çalışması da bir süredir iktidar tarafından yürütülüyor. Bu konuda da hem makam araçları hem kamu kurumlarının yüksek fiyatlarla bina kiralaması gibi tartışılan konulardaki tasarruf başlıkları da görüşmede gündemde…

Görüşme sonrası liderlerin karşılıklı vereceği mesajlar gelecek dönemin de işareti olacak. Bunun için biraz daha sabredip, görüşmeyi beklemek gerek.