Siyasette birçok dengeyi etkileyecek belki de bozacak yerel seçimlere artık saatler kaldı. 62 milyona yakın seçmen pazar günü sandığa giderek yereldeki yöneticileri belirleyecek. Her ne kadar yerel yöneticiler seçilse de siyasetin geleceğine dair de bir inşa sürecine seçmenler karar vermiş olacak.

Kıvanç El

Seçmenler, yaklaşık 207 bin sandıkta oyunu kullanacak. Her seçim yaşanan tartışmaların bu seçim olmaması yine siyasi partilerin çalışmalarıyla ortaya çıkacak. Seçimlerde elbette giren tüm partilerin sandığa sahip çıkma ve oyları koruma çalışmaları önemli. Ancak burada gözlerin çevrildiği parti CHP olacak. En güçlü ilçe, belde örgütleri, en organize muhalefet partisi olması nedeniyle elbette CHP'den muhalif kesimin sandıklara sahip çıkma beklentisi yüksek. 

2023 seçimlerinde CHP'nin sisteminin çalışmadığı iddiaları sonucu yaşanan tartışmalar hala akıldayken yerel seçimde de neler yapacağını parti yöneticilerine sorduk. CHP'de 4 genel başkan yardımcısı tüm ekipleriyle çalışmalarında sona gelmiş durumda.

207 bin sandık için bir sandık kurulu üyesi, bir sandık kurul üyesi yedeği ile en az bir müşahit üye belirlenmiş durumda. Hemen şunu söylemek lazım. 2023 seçimlerinde CHP 7 ilde seçime girmedi. Yasa gereği bu illerdeki sandıklarda sandık kurulu görevlisi verilemiyor. Ancak her sandık için müşahit üyeler görevlendirildi.

Ayrıca her okul için de bir avukat belirlenmiş durumda. Avukatlar olası problem tespitlerinde devreye girerek hemen gerektiğinde itirazlarını yapacak. Avukatlara kolaylık olması için yaşanabilecek her türlü aksilik için dilekçe örnekleri de hazırlanmış. Ayrıca avukatın yetersiz kalması ihtimaline karşı illerde ve ilçelerde de "mobil avukatlar" belirlenmiş. Gerektiği halde hemen okula ya da ilçe seçim kuruluna giderek gereken girişimlerde bulunabilecekler. 

CHP Genel Merkezi seçim gecesi 3 noktadan veri alacak. Okullardan sandık tutanakları gelecek. İkinci olarak ilçe başkanlıklarından sonuçlar gelecek. Ayrıca üçüncü olarak YSK'dan tutanaklar alınacak. Bu üç veri kıyaslanarak kontrol edilecek. Farklılık varsa avukatlar ve sandık kurulu üyeleri devreye girecek. Ayrıca CHP bu seçim yeni bir sistem daha kurdu. 2009-2023 seçimlerinde her sandık sonucu sisteme işlendi. Örneğin bir sandıkta CHP, seçimlerde ortalama 200 oy almışsa ve bu seçim "sorunlu görünen" bir değişim varsa; örneğin bir sandıkta 40-50 oy alınmış ise bu sandıkla ilgili hemen itiraz ve incelemeler yapılacak. Tüm sandıklar kurulan sistemle genel merkezde kontrol ediliyor olacak.

Bir merak edilen konu ise seçim gecesi olası siber saldırı ve internet kesintilerine karşı önlem alınıp alınmadığı başlığı. CHP, şu ana kadar 4 kere sistemine dair deneme testi yaptı. Stres testlerinden geçirildi. Bir problem olmayacağı ifade ediliyor. 

Özetle; CHP yöneticileri seçim gecesine hazır olduğunu ve her türlü aksaklığa karşı önlem aldıklarını beyan ediyor. Sorun yaşanıp yaşanmadığını 31 Mart günü göreceğiz. 2023'te olduğu gibi bir sorun yaşanırsa elbette yöneticilere sorularımızı yönelteceğiz.