Voleybolda başarılarla dolu bir 2023’den sonra 2024 için aynı ifadeyi kullanmak biraz zor olacak. Son iki haftada, Vakıfbank Çeyrek finalde, Eczacı yarı finalde Imoco’ya; Fenerbahçe Opet ise yarı finalde Vero Milano elendi. 2010 yılından sonra, bu ikinci kez, CEV Şampiyonlar finalinde bir Türk takımı yok.

Axa Sigorta Kadınlar Kupa Voley Türkiye Kupası yarı final ve final maçlarını 23-24 Mart tarihleri arasında Ankara’da her maçı 10.000’nin üzerinde seyirci altında izledik. Bu maçlar özelinde çalıştırıcılara da bir not vermenin zamanı geldi. 
Voleybol, rakip oyuncuların fiziken birbirine temas etmediği ve durum üstünlüğü ve zihinsel gücün çok ön planda olduğu bir takım oyunudur. Bir blokla, güzel bir müdafaayla “durum üstünlüğünü” ele geçiren takım 23-16 mağlupken seti 23-25 kazanabilir. Voleybol savunma oyunudur. Yeter ki topu kendi sahasında yere düşürme!

Bu nedenle, her sporda olduğu gibi, Voleybolda da çalıştırıcı takımın ruhuna iyi hitap edebilmelidir. Azarlamanın, bağırmanın hiç yer işe yaramadığı spor voleyboldur. Yedek oyuncuları hazır tutan, as oyunculara yerlerinin garanti olmadığı duygusunu rekabetçi ortamda verebilen çalıştırıcı başarılı olur. 
1-38Fenerbahçe’den başlayalım. FB Opet, THY’larını 3-1’lik skorla geçerek Axa Voley Türkiye Kupası Finaline adını yazdırdı. İtalyan çalıştırıcı Steffano Lavarini, bu maç özelinde, ne yaptı ne yapmadı, ona bakalım. 

Birinci set; Öncelikle Vargas, geçirdiği sakatlık nedeniyle, geçen seneye nazaran formsuzdur.  Vargas sadece, %43 le hücum ederken, sıfır blok yaptı. FB Takımı sadece 3 blok yaparken; THY ise 6 blok yaptı. THY Servis kaçırdı ve seti 25-19 verdi. FB sayı farkını açtı, THY kapattı, tekrar açtı vs ama Lavarini hiç oyuncu değiştirmedi. Vargas 4 kere arka arkaya hata yaptı, bloklara yakalandı, kenarda dünyanın en iyi pasör çaprazlarından biri olan Magdalena STYSIAK hiç süre almadı. 

İkinci set; Lavarini aynı anlayışla takım kurunca, doğal olarak, THY ikinci seti 22-25 aldı. 
Lavarini maçı yine seyretti; Yine sıfır oyuncu değişikliği, % 50 ile oynayan Vargas ve sadece 1 blok yapabilen bir takım. Keira Van RYK’ın  %86 hücum yüzdesine teslim oldu.

Üçüncü Set; Lavarini inanılmaz bir şekilde 3. sete yine aynı altıyla başladı. Herhalde Ana Cristina, Magdalena STYSIAK, pasör Buse ÜNAL’ın görevleri kenarda alkış yapmak mı? Durum aynı % 38 ile oynayan Vargas ve hiç bir oyuncu değişikliği yapmayan Lavarini.

Dördüncü Set; İnanılmaz hatalar ve THY durumu 2-2 ye doğru götürürken, nihayet % 43 ile oynayan Vargas’ın yerine giren Styiak kısa sürede aldığı 5 toptan dördünü sayıya çevirdi ve seti 21-19 a getirdi. Ama yine ne olduysa, Lavarini, Stysiak’I oyundan çıkarıp Vargas’ı geriye aldı. 

Oyunun akışını hissedemeyen, basit kuralları dahi atlayan bir Lavarini var sahada. Çalıştırıcılar,  hemen her sette muhakkak adına “ikili değişiklik” denilen öndeki pasör ile arkadaki pasör çaprazını değiştirerek, file önü blok ve hücum gücünü artırır. Lavarini bunu biliyor ama, maç içinde hatırlamıyor. Yardımcıları ne yapıyor? O da ayrı bir soru! 
2-3024 Mart Pazar Günü oynanan Fenerbahçe- Eczacıbaşı final maçında da, Lavarini aynı, değişen bir şey yok. Fakat 3 ve 4. Sette Vargas’ın müthiş oyunu, Meliha’nın mükemmel müdafaası ve Fetisova’nın bloklarıyla maçı alan Fenerbahçe Opet şampiyon oldu. Şampiyon oldun mu, çalıştırıcının günahları affedilir. 


Bir sonraki yazımda Givoanni ve Ferhat Akbaş ile devam edeceğim.