Haber Merkezi - Tüm dünyada her yıl 7.000'den fazla insanın ölümüne sebep olan sel felaketi, her yıl giderek etkisini artıyor. Nature dergisinde yer alan çalışmaya göre, araştırmacılar selleri günlerce önceden tahmin edebilen yeni bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu noktada özellikle gelişmekte olan ülkeler, selin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya kalıyor.  Bilim insanları ise, sel tahminlerini geliştirebilirlerse, yüzlerce hayatı kurtarabilir ve maddi hasarı önleyebilecekler.

Burdur'a Afrika'dan gelen 'çöl tozu' uyarısı Burdur'a Afrika'dan gelen 'çöl tozu' uyarısı

Google ReSearch'deki Sel Tahmin ekibinde bulunan Grey Nearing ve meslektaşları, ölçülmemiş alanlarda tahminler için bir yapay zeka modeli geliştirdiler. Modeli uzmanlar, 7 günlük bir tahmin dönemi boyunca ölçülmemiş havzalarda günlük akışı tahmin etmek için mevcut 5.680 ölçüm cihazı üzerinde eğittiler. Eğitiminden sonra, yapay zeka sistemi, mevcut aynı gün tahminleri kadar güvenilir beş günlük sel tahminleri sağlayabildi. Ayrıca, aşırı olaylar için beş yıllık tahminler de mevcut bir yıllık tahminler kadar iyi sonuç verdi.

Yapay Zeka-3

Model, 80'den fazla ülkede herkese açık ve ücretsiz şekilde tahminler üreten operasyonel bir erken uyarı sistemine dahil edildi. Araştırmacılar ise konu hakkında, "Burada, yapay zeka tabanlı tahminlerin, ölçülmemiş havzalarda aşırı nehir olaylarını öngörmede beş güne varan bir süre içinde, şu anda geçerli olan bir modelden elde edilen güncel tahminlerin (sıfır günlük öngörü süresi) güvenilirliğine benzer veya daha iyi bir güvenilirlik elde ettiğini gösteriyoruz. Ek olarak, beş yıllık tekrarlama süresi olaylarında, mevcut bir yıllık tekrarlama süresi olaylarından daha iyi veya buna benzer doğruluklar elde ediyoruz. Bu, yapay zekanın sel uyarılarını ölçülmemiş havzalarda daha erken ve daha büyük ve daha etkili olaylar üzerinden sağlayabileceği anlamına gelmektedir" dedi.

Editör: Haber Merkezi