2026 FIFA Dünya Kupası finallerinde karşı karşıya gelen Uruguay ve Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde oynanan çekişmeli mücadelede sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrılarak turnuvaya birer puanla başladı.
![]()
İlk yarıda Suudi Arabistan sürprizi
Karşılaşmaya daha baskılı başlayan Uruguay, ilk dakikalarda rakip ceza alanında topla buluşsa da tehlikeli olamadı. Rakibinin erken baskısını dengeleyen Suudi Arabistan, topu her kazandığında dikine paslarla ileri çıkmaya çalışırken, Uruguay'ın savunma dörtlüsü ve önlerinde konumlanan Manuel Ugarte buna izin vermedi.

Suudi Arabistan'ın çıkmakta zorlandığı 30. dakikada ceza sahasına şişirilen topa Federico Vinas kafayla vurdu ancak kaleci Al Owais, meşin yuvarlağı tokatlayarak kritik bir kurtarış yaptı.
-
dakikada Suudi Arabistan tehlikeli geldi ancak kaleci Fernando Muslera'yı geçemedi. Serbest atışı kullanan Al Juwayr'ın ceza sahasına gönderdiği topa arka direkte kendini unutturan Al Amri vurdu; Muslera, topu üstten kornere çeldi.
Bu atağın üzerinden çok geçmeden Uruguay kalesine yine bir duran topla gelen Suudi Arabistan'da, kaleci Muslera'nın kontrol edemediği meşin yuvarlağı Al Amri ağlara göndererek 41. dakikada takımını öne geçirdi: 0-1. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

Bielsa'nın hamleleri ve Maxi Araujo'nun golü öne çıktı
Uruguay Teknik Direktörü Marcelo Bielsa, ikinci yarıya Canobbio ve Sanabria hamleleriyle başladı. Canobbio ile Varela'nın uyumuyla sağ kanattan etkili gelmeye başlayan Uruguay, ikinci yarının ilk 15 dakikasında rakip kaleyi abluka altına aldı. 60. dakikada Ugarte'nin ceza alanı önünden çektiği sert şutta kaleci Al Owais'in de müdahalesiyle top direkten döndü.
Baskısını artıran Güney Amerika temsilcisi, aradığı beraberlik golünü 80. dakikada buldu. Sol kanattan gelişen Uruguay atağında, Vinas'ın kafa vuruşunda kaleci Al Owais'ten dönen topu Maxi Araujo tamamladı ve skora dengeyi getirdi: 1-1.
26 yaşındaki Maxi Araujo, Diego Forlan’ın 2002’de Senegal’e attığı golden bu yana Uruguay formasıyla çıktığı ilk Dünya Kupası maçında gol atma başarısı gösteren ilk oyuncu oldu. Kalan bölümde Uruguay'ın yoğun baskısı sonuç vermedi ve maç 1-1 sona erdi.

Fernando Muslera 5. kez Dünya Kupası sahnesinde
Galatasaray'ın kalesini uzun yıllar koruyan deneyimli file bekçisi Fernando Muslera, Suudi Arabistan karşısında ilk 11'de sahaya çıkarak Uruguay Milli Takımı formasıyla 5. kez Dünya Kupası heyecanı yaşadı. 2010, 2014, 2018 ve 2022 turnuvalarının kadrolarında yer alan 39 yaşındaki tecrübeli eldiven, 2022 Katar'daki gruptaki 3 maçta süre alamamasının ardından yeniden eldivenleri devraldı.

Miami'de fırtına maça engel olmadı
Stadyum yakınlarında baş gösteren şiddetli fırtınanın müsabakayı erteleyip ertelemeyeceği FIFA yetkilileri tarafından anlık olarak takip edildi. Miami'deki güvenlik protokolleri gereği, stadın 8 mil (yaklaşık 12,8 km) yakınında şimşek çakması halinde müsabakalara 1 saat ara veriliyor. Karşılaşma boyunca stada en yakın şimşeğin 8,9 mil uzaklıkta kalması nedeniyle oyun kesintiye uğramadan tamamlandı.




