Nevşehir'de bu yıl yedincisi düzenlenen "Kapadokya Balon Festivali", peribacalarıyla kaplı vadiler üzerinde görsel bir şölene ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen ve 30 Temmuz'da başlayarak 4 gün sürecek festivale, Türkiye dahil 10 ülkeden figürlü balonlar katılım sağlayacak.

Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Brezilya, Slovakya, Avusturya ve Polonya'dan gelen 30 figürlü sıcak hava balonu, bölgede her gün rutin olarak havalanan 156 sıcak hava balonu ile birlikte gökyüzünde süzülecek.
Türk Bayrağı'ndan sevimli figürlere renkli gökyüzü
Türk bayrağı, ahtapot, baykuş, palyaço, civciv, kurt, ördek, papağan, roket, kalp ve dünya gibi farklı konseptlerde tasarlanan özel balonlar, etkinlik süresince her sabah gün doğumu saatlerinde peribacalarının arasında uçuş gerçekleştirecek.
Gündüz vadiler üzerinde süzülen figürlü balonlar, akşam saatlerinde ise Paşabağları Ören Yeri'nde düzenlenecek özel ışık gösterileriyle (Night Glow) ziyaretçilere seyir zevki sunacak.

"Bölge yoğunluğundan dolayı katılımı 30 balonla sınırladık"
Festival Koordinatörü Mehmet Halis Aydoğan, bakanlığın tanıtım çalışmalarıyla birlikte organizasyona ilginin her geçen yıl katlanarak arttığını belirtti. Yurt dışından gelecek ekiplerin ve pilotların Türkiye'ye giriş yapmaya başladığını ifade eden Aydoğan, Kapadokya'nın dünyadaki diğer balon festivallerinden ayrılan yönünü şu sözlerle dile getirdi:
"Dünyanın birçok noktasında ABD, Fransa, Belçika ve Meksika gibi ülkelerde büyük balon festivalleri gerçekleştirilmekte. Kapadokya'nın en büyük özelliği ise günde 156 balonumuzun uçtuğu inanılmaz bir coğrafya olması. Binlerce insan hem balonlarla uçmak hem de onları izlemek için buraya geliyor. Bunları özel şekilli balonlarla süslediğimizde ortaya çıkan görüntü, bizi diğer tüm festivallerden ayıran en büyük özellik."
Aydoğan, özellikle Avrupa'dan yoğun bir katılım talebi geldiğini ancak bölgedeki hava trafiği ve uçuş emniyeti göz önünde bulundurularak katılımcı sayısının 30 özel figürlü balon ile sınırlandırıldığını vurguladı.

Çocukların hayalindeki "balina balonu" ilk kez uçacak
Festival kapsamında gerçekleştirilen sosial ve kültürel etkinliklere de değinen Aydoğan, kentteki ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen "Hayalimdeki Balon Tasarım Yarışması" birincisinin eseriyle ilgili müjdeyi paylaştı.
Yarışmada jüri tarafından birinci seçilen 6'ncı sınıf öğrencisi Bengi Serra Kaya’nın tasarladığı "Balina" figürlü balonun üretimi tamamlandı. Tasarım balon, ilk resmi uçuşunu festival süresince Kapadokya semalarında gerçekleştirerek çocukların hayalini gökyüzüyle buluşturacak.



