ABD ile İran arasında yürütülen yeni müzakere turunun İsviçre’nin Nidwalden kantonuna bağlı Bürgenstock kasabasında başlaması bekleniyor. Görüşmeler, bölgedeki askeri gerilim ve Hürmüz Boğazı’na ilişkin çelişkili açıklamalar nedeniyle kritik bir döneme denk geldi.

İsviçre’de üçlü zirve: ABD, İran ve Pakistan aynı masada

ABD, İran ve Pakistan heyetleri, daha önce imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasını değerlendirmek üzere İsviçre’de bir araya geliyor. Görüşmelere arabulucu rolündeki Pakistan’ın da katılması dikkat çekiyor.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in de İsviçre’ye ulaştığı, İran heyetinin ise Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlığında toplantılara katıldığı bildirildi.

Hürmüz Boğazı krizi: İran "kapatıldı" dedi, ABD "trafik sürüyor" açıklaması yaptı

Görüşmeler başlamadan önce tansiyonu yükselten gelişme ise Hürmüz Boğazı oldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını gerekçe göstererek Hürmüz Boğazı’nın yeniden kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, ateşkes ve mutabakat hükümlerinin ihlal edildiği savunuldu.

Buna karşılık ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), boğazda deniz trafiğinin sürdüğünü ve İran’ın fiilen kontrol iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

ABD: "Nükleer program ve ateşkes öncelikli"

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, görüşmelerde öncelikli hedefin İran’ın nükleer programı ve bölgesel ateşkes süreçlerinde ilerleme sağlanması olduğunu ifade etti. Washington yönetimi, bölgede istikrarın korunmasının temel öncelik olduğunu vurguluyor.

İran: "Yükümlülükler yerine getirilmeli"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise müzakerelerde karşı tarafın taahhütlerini yerine getirmesinin talep edileceğini belirtti. Tahran yönetimi, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarını ateşkes ihlali olarak değerlendiriyor.

Lübnan’da İsrail–Hizbullah çatışmaları sürüyor

Bölgedeki gerilim yalnızca diplomasi masasında değil, sahada da devam ediyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in hava saldırılarında en az 47 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Los Angeles’ta soğuk gıda deposunda yangın: Acil durum ilan edildi
Los Angeles’ta soğuk gıda deposunda yangın: Acil durum ilan edildi
İçeriği Görüntüle

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise Hizbullah’a ait 80 hedefin vurulduğunu ve dört İsrail askerinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Muhabir: Nur Yıldız