Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yeni kararı ile akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış veya standart olsun, aynı tür akaryakıt için fiyat farkı yarın itibarıyla uygulanamayacak. Bu da, örneğin "95 oktan benzin" veya "dizel" gibi ürünlerin yanı sıra, "ultra force", "power", "fuelsave", "VMax", "VPro" gibi farklı isimler altında satılması durumunda bile fiyatların eşitlenmesi anlamına geliyor.

EPDK'nin açıklamasına göre, dağıtıcı lisansı sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özelliklerin fiyatları değiştirmeyeceği belirtiliyor. Bu kararın amacı ise tüketici nezdindeki belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve dağıtıcı ile bayilerin operasyonlarını kolaylaştırmak olarak açıklanıyor.

Fiat ve Giorgio Armani'den yeni otomobil serisi Fiat ve Giorgio Armani'den yeni otomobil serisi

EPDK, ayrıca dağıtıcı lisansı sahiplerinin, yüzde 0,5'i geçmemek kaydıyla akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye yönelik çeşitli katkı maddelerini ürüne ekleyebileceğini de belirtiyor. Ancak bu işlem için kullanılacak katkı maddelerine ilişkin dağıtıcı lisansı sahiplerinin EPDK'yi bilgilendirme ve gerekli izinleri alma yükümlülüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı vurgulanıyor.

"Akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetleri düşecek" 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş ise EPDK'nin bu kararının, akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetlerini az da olsa düşüreceğini belirtti.

geçtiğini belirterek, "Bayiler, katkılı ya da katkısız sattığı her litre akaryakıttan zarar ediyor. Bayilerin kar paylarının artırılmasına ilişkin talebimizi devletimizin her kademesine ilettik ve süreci yakından takip ediyoruz. Kuruşla çalışan ama maliyetleri yüzdesel olarak artan bayilerin kar paylarının da yüzdesel olmasına ilişkin talebimizin takipçisiyiz." diye konuştu.

Editör: Erva Gün