Associated Press (AP) ile NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen ankette, katılımcıların ABD’nin geleceğine ilişkin endişeler taşıdığı ve ülkenin küresel konumuna bakışın değiştiği belirlendi.

ABD’nin üstünlük algısında düşüş tespit edildi

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yalnızca yaklaşık dörtte biri ABD’nin dünyadaki tüm ülkelerden üstün olduğunu ifade etti. Yüzde 44’lük kesim ABD’yi “diğer bazı ülkelerle birlikte dünyanın en büyüklerinden biri” olarak tanımladı.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 30’u ise ABD’den daha iyi yönetilen ülkelerin bulunduğunu belirtti. Bu oranın 2016’da yüzde 19 seviyesinde olduğu kaydedildi.

Gençler arasında güven kaybı dikkat çekti

Araştırmada özellikle 30 yaş altı katılımcılar arasında farklı ülkelerin ABD’den daha iyi olduğu görüşünün arttığı görüldü. Gençlerin yüzde 44’ü bu görüşü paylaşırken, 60 yaş üstünde oran yüzde 22 olarak ölçüldü.

Avrupa Birliği enflasyon Nisan 2026 verileri açıklandı: Fransa ve İtalya'da maaş krizi
Avrupa Birliği enflasyon Nisan 2026 verileri açıklandı: Fransa ve İtalya'da maaş krizi
İçeriği Görüntüle

Anket, genç nüfusun yönetim sistemine yönelik güveninde düşüş olduğunu gösterdi.

Amerikan rüyasına inanç zayıfladı

Çalışmada “Amerikan rüyası” olarak bilinen, sıkı çalışmanın başarı getireceği düşüncesine yönelik inancın da gerilediği tespit edildi. Katılımcıların yüzde 51’i bu anlayışın geçmişte geçerli olduğunu ancak günümüzde artık işlevini yitirdiğini ifade etti.

Siyasi görüşler arasında belirgin fark görüldü

Ankette Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında ABD’nin küresel konumuna ilişkin görüş ayrılıkları dikkat çekti. Cumhuriyetçilerin yaklaşık yarısı ABD’nin üstün bir ülke olduğunu belirtirken, Demokratlarda bu oran yüzde 7 seviyesinde kaldı.

Kaynak: Haber Merkezi